Digitalization και οργάνωση ναυτιλιακών επιχειρήσεων
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Τεχνολογική καινοτομία ; Ναυτιλία ; Ψηφιοποίηση ; Έξυπνη ναυτιλία ; Τεχνολογικά μέσα ; Ανθρώπινο δυναμικόΠερίληψη
«H τεχνολογική καινοτομία προκύπτει συνήθως από την αναζήτηση συνθηκών βελτίωσης του κόστους και της αποδοτικότητας, την προσπάθεια ανταπόκρισης σε τρέχουσες ή προβλεπόμενες κοινωνικές προσδοκίες ή την ανάγκη προσαρμογής στους διαθέσιμους πόρους»(Θεοτοκάς,2011). Η τεχνολογική αλλαγή στη ναυτιλία εξαρτάται από αρκετούς εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες οι οποίοι θέτουν ευκαιρίες και απειλές. H ναυτιλιακή για να επιβιώσει σε αυτό το διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον προσπαθεί να παρακολουθεί τις τεχνολογικές εξελίξεις, τις καινοτόμες εφαρμογές και τη διάθεση των υπηρεσιών της τεχνολογίας (Frankel,1991). Έτσι, όλα τα τμήματα μιας ναυτιλιακής θα πρέπει να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες ώστε να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα. Η έναρξη της προσαρμογής και ο συντονισμός όλων των τμημάτων για να ακολουθηθεί μια κοινή τεχνολογική εξέλιξη στην εταιρία ξεκινά από το τμήμα του ανθρώπινου δυναμικού.
Ο σκοπός λοιπόν της παρούσας εργασίας είναι η κριτική ανάλυση των νέων δυνατοτήτων μέσα από την ενσωμάτωση ψηφιακών εργαλείων και τη χρήση τους από το ανθρώπινο δυναμικό των ναυτιλιακών επιχειρήσεων και να αναδειχθούν τα οφέλη που προκύπτουν στις επιχειρησιακές τους δραστηριότητες καθώς και τις προοπτικές που τους παρουσιάζονται για την μετάβαση στη νέα εποχή χαρακτηριζόμενη ως «έξυπνη» ναυτιλία.
Η εκμετάλλευση των τεχνολογικών μέσων από τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις και ο ρόλος της ψηφιακής μετάβασης αποδεικνύονται καθοριστικοί παράγοντες της αναβάθμισης των λειτουργιών του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού και κατ’επέκταση των άλλων τμημάτων, και αντανακλάται η αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητά τους στη σύγχρονη ναυτιλιακή βιομηχανία.