Γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί στην αγροδιατροφική αλυσίδα : από τις εταιρείες βιοτεχνολογίας στον καταναλωτή
Master Thesis
Συγγραφέας
Γιαλιτάκη, Μαρία Α.
Ημερομηνία
2007-06-19Προβολή/ Άνοιγμα
Θεματική επικεφαλίδα
Διατριβές ; Genetically modified foods ; Food, Genetically modified ; Agricultural biotechnologyΠερίληψη
Στην παρούσα εργασία γίνεται προσπάθεια προσέγγισης του ζητήματος των επιπτώσεων από τη χρήση στην παραγωγή τροφίμων των προϊόντων της Γενετικής Μηχανικής. Η προσέγγιση επικεντρώνεται κυρίως στο νομοθετικό πλαίσιο που αφορά στις επιπτώσεις που έχουν διαφανεί ή που πιθανώς να διαφανούν στο μέλλον από τη χρησιμοποίηση τους. Στο πρώτο μέρος της εργασίας παρουσιάζεται η υπάρχουσα κατάσταση και οι λόγοι που η πρωτογενής παραγωγή έχει αναζητήσει λύσεις στη βιοτεχνολογία. Στη συνέχεια παρουσιάζεται πιο αναλυτικά η κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην Αμερική καθώς και η μεταξύ τους διαμάχη. Στο τέταρτο μέρος αναλύονται οι δράσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς ενώ στο τελευταίο μέρος αναφέρονται οι κανονισμοί που διέπουν το διεθνές εμπόριο.