Προοπτικές αξιοποίησης των εντόμων ως εναλλακτικές πρωτεϊνούχες πηγές τροφών και ζωοτροφών
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Έντομα ; Πηγή πρωτεΐνης ; Μετατροπή θρεπτικών συστατικών ; Αντικατάσταση ιχθυάλευρου ; Περιβαλλοντικό αποτύπωμα εντόμωνΠερίληψη
Η αξιοποίηση των εντόμων ως εναλλακτικές πρωτεϊνούχες πηγές τροφών και ζωοτροφών, καθώς και οι προοπτικές που απορρέουν από τη χρήση αυτή, είναι το θέμα που πραγματεύεται η διπλωματική εργασία. Στο πρώτο μέρος παρουσιάζονται στοιχεία και πληροφορίες σχετικά με την αξιοποίηση των εντόμων στη διατροφή του ανθρώπου. Στη συνέχεια, παρουσιάζεται και αναλύεται η χρήση τους ως εναλλακτικής πηγής πρωτεΐνης σε ζωοτροφές. Αναδεικνύονται στοιχεία από μελέτες σχετικά με την ενεργειακή αξιοποίηση και την ενεργειακή απόδοση που προκύπτει μέσω της παραγωγής ζωοτροφών που έχουν ως βάση τα έντομα. Το μέρος αυτό συνδέεται με την κλιματική κρίση και έχει ως στόχο να αποδείξει μέσα από τα αποτελέσματα μελετών ότι η χρήση ζωοτροφών με βάση τα έντομα έχει μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα σε σχέση με τις κοινές ζωοτροφές. Τέλος, παρουσιάζεται μια μελέτη περίπτωσης από τη βιβλιογραφία, όπου τα έντομα αξιοποιήθηκαν ως πηγή πρωτεΐνης σε ζωοτροφές, με συνέπεια να επιτευχθούν εξαιρετικά αποτελέσματα.