Τραπεζική εποπτεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση: εξελίξεις στην εποχή της πανδημίας COVID-19
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Τραπεζική εποπτεία ; Ευρωπαϊκή Ένωση ; Εξελίξεις ; Πανδημία ; COVID-19 ; Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ; Βασιλεία Ι,ΙΙ,ΙΙΙΠερίληψη
Η εργασία αυτή ασχολείται με την τραπεζική εποπτεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και ιδιαίτερα κατά την εποχή της πανδημίας του COVID-19. Υπάρχουν πολλοί και σημαντικοί λόγοι που καθιστούν αναγκαία την τραπεζική εποπτεία και ένα ιδιαίτερο κανονιστικό πλαίσιο που όμοιο του δεν υπάρχει σε κανέναν άλλον κλάδο. Η επιτροπή της Βασιλείας αποτελεί το σχετικό κανονιστικό πλαίσιο σε παγκόσμιο επίπεδο όπου μέσα από τις διάφορες εκδόσεις της προσπαθεί να καλύψει κενά και αδυναμίες της τραπεζικής εποπτείας. Ειδικά στην ΕΕ η τραπεζική εποπτεία λαμβάνει χώρα με την ΕΚΤ να έχει ιδιαίτερα ενισχυμένο ρόλο ως τεχνοκράτης στο πλαίσιο ενός συστήματος με υψηλό βαθμό συγκέντρωσης και διεξάγεται σε ένα πλαίσιο μικρό-προληπτικό και μάκρο-προληπτικό σε μια προσπάθεια να επιτυγχάνονται παράλληλα οι σχετικοί στόχοι. Ρόλο κλειδί σε όλο το εγχείρημα έχει η τραπεζική ένωση.
Όταν ξέσπασε η πανδημία του COVID-19 η ΕΚΤ ήταν αρκετά έτοιμη και έλαβε αρκετά μέτρα ώστε να στηρίξουν οι τράπεζες την βασική λειτουργία τους χρηματοδοτώντας την πραγματική οικονομία που το είχε απόλυτη ανάγκη τότε. Η κρίση αυτή βρήκε αρκετά ισχυρά κεφαλαιοποιημένες τις τράπεζες στην ΕΕ, κάτι που πιστώνεται στα μέτρα τραπεζικής εποπτείας που ίσχυαν από τις χρηματοπιστωτικές κρίσεις των περιόδων 2007-2008 και 2010-2012 έως τότε. Εντούτοις, μετά από κάποιο εύλογο διάστημα, κρίθηκε αναγκαίο να σταματήσουν τα μέτρα χαλάρωσης στο τραπεζικό σύστημα της ΕΕ, ενώ η ΕΚΤ είχε ήδη έτοιμη την ατζέντα των νέων μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο της τραπεζικής εποπτείας που θεωρούνται αναγκαία στην μετά την πανδημία εποχή, αλλά και σε μια πιο μακροπρόθεσμη εποχή. Κλειδί για την επιτυχία της τραπεζικής εποπτείας και στο μέλλον στην ΕΕ θεωρείται ότι έχει η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, αλλά και η ενοποίηση όλων των χρηματοοικονομικών αγορών.