Σύστημα διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων ISO 22000 για την τυροκόμηση τυριού φέτας Π.Ο.Π
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Quality management ; ISO 22000 ; FMS ; HACCP ; Φέτα ΠΟΠΠερίληψη
Ο σκοπός αυτής της διπλωματικής εργασίας ήταν να διερευνηθεί, πώς μπορεί να εφαρμοστεί ένα σύστημα διαχείρισης της ασφάλειας τροφίμων, ISO/22000, σε μια μικρομεσαία επιχείρηση. Η διπλωματική εργασία πραγματοποιήθηκε παράλληλα με την υλοποίηση του προτύπου σε μια εταιρεία-μελέτη περίπτωσης. Κατά τη διάρκεια της διπλωματικής εργασίας ο δευτερεύων σκοπός ήταν να ανακαλυφθούν τα οφέλη και οι προκλήσεις για την εφαρμογή ενός συστήματος ποιότητας όπως αυτό.
Το θεωρητικό πλαίσιο περιλαμβάνει βασικές έννοιες όπως η διαχείριση ποιότητας, συνεχής βελτίωση και διαχείριση εγγράφων. Το μέρος της θεωρίας παρουσιάζει επίσης την έννοια του ISO 22000 και τις κύριες πτυχές που πρέπει να ληφθούν υπόψη σε περίπτωση εκ των υστέρων εφαρμογής άλλων συστημάτων ποιότητας.
Η κύρια μέθοδος στο εμπειρικό μέρος είναι η βιβλιογραφική ανασκόπηση, για την κατανόηση των προτύπων και απαιτήσεων του συστήματος διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων. Συνέχεια της μελέτης αποτέλεσε η διερεύνηση μέσω ερωτηματολογίου και συνέντευξης προκειμένου να υπάρξει συγκριτική αξιολόγηση. Το κύριο αποτέλεσμα της διπλωματικής εργασίας ήταν μια κατευθυντήρια γραμμή για τον τρόπο εφαρμογής και ως προς το τι πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά την απόκτηση του πιστοποιητικού ISO ή FSSC 22000.