Πως επιδρούν οι θεσμοί στο χρηματοπιστωτικό σύστημα
Προβολή/ Άνοιγμα
Περίληψη
Βασικό αντικείμενο, αυτής της εργασίας, όπως μαρτυρά και ο τίτλος της είναι η ανάλυση των θεσμών του χρηματοπιστωτικού συστήματος, στα πλαίσια του μεταπτυχιακού προγράμματος αυτού. Συγκεκριμένα, γίνεται ανάλυση θεσμών της Ευρωζώνης αλλά και παγκόσμιους. Με τον όρο θεσμός εννοούνται οι εξής 5: η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ECB), ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve-FED) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (IMF). Για τη διεξαγωγή της μελέτης, χρησιμοποιήθηκαν άρθρα και ηλεκτρονικές πηγές και σε μεγάλο βαθμό η επίσημη ιστοσελίδα του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου.
Σκοπός της συγκεκριμένης διπλωματικής εργασίας (όπου παράλληλα αποτελεί και τον προβληματισμό) είναι η παρουσίαση και η ανάδειξη της σημαντικότητας και σπουδαιότητας των θεσμών για την ομαλή λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, καθώς και της επίδρασής τους στην οικονομία, ιδίως την περίοδο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2007. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της συγγραφής, στόχος δεν ήταν µόνο η ορθή και όσο το δυνατόν πληρέστερη ανάλυση του θέματος. Έγινε προσπάθεια, έτσι ώστε το περιεχόμενο της εργασίας να είναι κατανοητό και σαφές, γι’ αυτό η ανάλυση του θέματος έγινε µε χρήση πληθώρας διαγραµµατικών αναπαραστάσεων, παραδειγμάτων, γραφημάτων και συγκεντρωτικών πινάκων. Ελπίζω το περιεχόμενό του να καλύπτει, όχι µόνο το εξεταζόμενο θέμα, αλλά να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις τόσο των καθηγητών µου, όσο και των αναγνωστών.
Γίνεται ενδελεχής μελέτη για την ελληνική κρίση, τις αιτίες που την προκάλεσαν, την συμβολή των θεσμών αυτών αλλά και τον αντίκτυπό της στην κοινωνία. Ακόμα, εκτενής αναφορά γίνεται για το ΔΝΤ, καθώς αποτελεί παγκόσμιο οργανισμό από το σύνολο των 5 θεσμών αυτών και παρουσιάζεται το σύνολο των χωρών που στράφηκαν προς αυτόν για οικονομική βοήθεια από την ημερομηνία εγγραφής τους έως και σήμερα.
Επίσης, με την εκπόνηση της διπλωματικής διατριβής αυτής θα δοθεί η δυνατότητα να διευρύνω τους γνωστικούς μου ορίζοντες, να ικανοποιήσω τις κατευθυντήριες γραμμές που διέπουν την εκπόνηση πτυχιακών/διπλωματικών εργασιών του τμήματος και του επιβλέποντα καθηγητή και ίσως να αποτελέσει ενδιαφέρον θέμα που θα απασχολήσει και άλλους αναγνώστες.
Τέλος, θα αποτελέσει το πρώτο επίσημο δημόσιο έγγραφο για εμένα και δράττομαι της ευκαιρίας να παρουσιάσω τις ατομικές μου δεξιότητες στην διεκπεραίωση μελέτης και παρουσίασης αυτής. Από την εργασία αυτή απόκτησα εμπειρία στη μεθοδολογία της έρευνας και στη συγγραφή επιστημονικού κειμένου με βάση κανόνες αποδεκτούς από την επιστημονική κοινότητα. Ταυτόχρονα, η εργασία διακρίνεται τόσο από την προσωπική μου συμβολή, αφού ο πίνακας που απεικονίζει στοιχεία για χώρες που στράφηκαν στο δανεισμό από το ΔΝΤ αποτελεί αμιγώς προσωπική έρευνα, όσο και από το σεβασμό στα πνευματικά δικαιώματα που ανήκουν στο έργο άλλων. Επίσης, προσωπική εργασία αποτελούν οι 10 μεγαλύτερες παρεμβάσεις του ΔΝΤ και της κατάστασης των χωρών αυτών σήμερα, ώστε να αναδειχθεί η επιτυχία ή αποτυχία του θεσμού. Ειδικότερα, η μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία διακρίνεται για την πρωτοτυπία της και την αυτούσια συμβολή στην επιστήμη. Έτσι, θεωρώ πως το συγκεκριμένο έργο θα συμβάλλει θετικά σε νέες γνώσεις και θα αποτελέσει μια ακόμα έρευνα στην επιστήμη των χρηματοοικονομικών.