Νομικές πλευρές της διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού σε τράπεζες και βιομηχανίες τροφίμων
Master Thesis
Author
Μανωλάκου, Σταυρούλα Α.
Date
2007-05-24View/ Open
Subject
Διατριβές ; Ανθρώπινο δυναμικό ; Εργασιακές σχέσεις ; Τροφή -- Βιομηχανία και εμπόριο ; Τράπεζες και τραπεζικές εργασίεςAbstract
Οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί, επιδιώκουν την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων και αποτελεσμάτων, μέσω της μέγιστης δυνατής αξιοποίησης όλων των παραγωγικών πόρων που διαθέτουν. Ο ανθρώπινος παράγοντας, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πόρους της κάθε επιχείρησης, αφού η παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών και γενικότερα η παραγωγικότητα της επιχείρησης, εξαρτώνται άμεσα από την ποιοτική και ποσοτική απόδοση των εργαζομένων. Η απόδοση των εργαζομένων εκτός από τους παράγοντες που σχετίζονται αποκλειστικά με τα ατομικά τους χαρακτηριστικά ( π.χ. γνώση, εμπειρία, εκπαίδευση, ηλικία, προσωπικότητα, κ.α.) επηρεάζεται και από τα συστήματα και τις πρακτικές απασχόλησης και διοίκησης τους, που εφαρμόζει η επιχείρηση.
Αντικείμενο της παρούσας εργασίας είναι : A. η καταγραφή των νομικών θεμάτων που απασχολούν την Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού, η σωστή εφαρμογή των οποίων, συμβάλλει στις ομαλές σχέσεις της με τους εργαζόμενους και B. σε ποιο βαθμό τα νομικά θέματα θεωρούνται σημαντικά, αλλά και σε ποιο βαθμό αυτά εφαρμόζονται από τις Διοικήσεις Προσωπικού των επιχειρήσεων δύο μεγάλων κλάδων, του Τραπεζικού και της Βιομηχανίας Τροφίμων.