Μικροβιακή αξιοποίηση τροφικών υπολειμμάτων
Microbium exploitation of food residues
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Up-cycling ; Βασιδιομύκητες ; Pleurotus ; Μυκήλιο ; Μανιτάρια ; Βιοαποικοδόμηση ; PopcornΠερίληψη
Τα τελευταία χρόνια οι χώρες στρέφονται όλο και περισσότερο στην προστασία του περιβάλλοντος, στη βιωσιμότητα και στην κυκλική οικονομία. Μία απαραίτητη πρωτοβουλία είναι η σωστή διαχείριση των αποβλήτων και η μείωσή τους. Στην παρούσα εργασία, γίνεται πράξη η έννοια του up-cycling, δίχως μεγάλο κόστος με τη βοήθεια Βασιδιομυκήτων, του δημοφιλέστερου απορρίμματος των κινηματογράφων: του popcorn και του κουτιού που δίνεται στους πελάτες. Αρχικά, ελέγχεται η δυνατότητα ανάπτυξης των στελεχών σε όλα τα υποστρώματα του πειράματος, η πιθανή παραγωγή μανιταριών και τέλος, οι μεταβολές των πρωτεϊνών και των αναγωγικών σακχάρων στη βιομάζα πριν και μετά την επεξεργασία. Επιπλέον, αναλύονται εναλλακτικοί τρόποι χρήσης του μυκηλίου που αναπτύσσεται πάνω στα συγκεκριμένα υπολείμματα.