Εφαρμογή τηλεϊατρικής σε Android για λήψη και αποστολή διαγνωστικών δεδομένων με τη χρήση Arduino
Android telemedicine application for receiving and sending diagnostics using Arduino
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Τηλεϊατρική ; Android ; Arduino ; Spo2 ; Κορεσμός οξυγόνου ; ECG ; Ηλεκτροκαρδιογράφημα ; Καρδιά ; Πρωτόκολλο SPI ; UART ; I2C ; AD8232 ; MAX30100 ; HC-05Περίληψη
Ο τομέας της υγείας ένα πεδίο ιδιαίτερο γόνιμο για την ανάπτυξη και εφαρμογή νέων αλλά και των ήδη υπαρχόντων τεχνολογιών. Μια από τις τεχνολογίες αυτές είναι και η τηλεϊατρική, η οποία σκοπεύει στην ταχύτερη ανίχνευση επειγόντων περιστατικών κυρίως σε απομακρυσμένες περιοχές, στην μείωση του χρόνου που απαιτείται για μια διάγνωση και γενικώς στην επίτευξη παροχής καλύτερων υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες.
Σκοπός αυτής της διπλωματικής εργασίας είναι η ανάπτυξη μιας εφαρμογής τηλεϊατρικής για τη συλλογή και αποστολή διαγνωστικών δεδομένων ασθενών στον προσωπικό τους ιατρό. Τα δεδομένα συλλέγονται μέσω ενός μικροελεγκτή με τη χρήση αισθητήρων και αποστέλλονται μέσω Bluetooth σε συσκευή Android. Συγκεκριμένα έγινε μελέτη του τρόπου λειτουργίας της καρδιάς και έγινε καταγραφή των καρδιακών σημάτων (ηλεκτροκαρδιογράφημα (ECG)). Επίσης μελετήθηκε ο κορεσμός οξυγόνου στο αίμα (spO2) και έγινε καταγραφή του μέσω της εφαρμογής. Οι αισθητήρες που χρησιμοποιήθηκαν είναι ο AD8232 για την λήψη του καρδιογραφήματος και ο MAX30100 για την μέτρηση του κορεσμού οξυγόνου στο αίμα. Τα δεδομένα συλλέγονται από μια πλακέτα Arduino Uno και αποστέλλονται στην συσκευή Android με τη χρήση του HC-05 Bluetooth module. O τρόπος της λειτουργίας θα περιγραφεί από την πλευρά του υλικού και του λογισμικού.