Υλοποίηση συστήματος Android εφαρμογών για την εύρεση του καλύτερου καλαθιού προϊόντων με τη χρήση του ιεραρχικού αλγορίθμου AHP
An Android integrated system to find the optimal product cart using Analytic Hierarchy Process Algorithm
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Android ; AHP ; Analytic Hierarchy Process ; Firebase ; Mobile application ; Firebase messagingΠερίληψη
Η σημασία των κινητών τηλεφώνων στην καθημερινή ζωή και τις δραστηριότητές μας είναι αναμφισβήτητα όλο ένα και μεγαλύτερη. Η συνεχιζόμενη και ταχύτατη μετατροπή της χρήσης των κινητών τηλεφώνων από απλές συσκευές επικοινωνίας σε συσκευές ευρείας χρήσης, αφορά όλο και μεγαλύτερο ποσοστό ιδιωτών και επιχειρήσεων. Η πρόοδος της κινητής τηλεφωνίας, η διαθεσιμότητα και η πρόσβαση σε δίκτυα υψηλής ταχύτητας (Internet), όπως και η συνεχιζόμενη εξέλιξη στον τομέα της διεπαφής χρήστη-κινητού, καταλήγουν σε ένα τεράστιο οικοσύστημα καινοτόμων επιλογών. Όλο αυτό το οικοσύστημα γίνεται δυνατό με την ανάπτυξη εφαρμογών για κινητά (mobile applications), τα οποία έχουν τη δυνατότητα πλέον να αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους, αλλά και με ένα άλλο τεράστιο οικοσύστημα που περιλαμβάνει όλες τις εφαρμογές δικτύου (Web applications).
Η συγκεκριμένη εργασία επικεντρώνεται στη δημιουργία μιας εφαρμογής για κινητές συσκευές (εφαρμογή), που χρησιμοποιούν το λειτουργικό σύστημα Android, κατά την οποία ο χρήστης μπορεί να βρει σύμφωνα με τα κριτήρια που θέτει, τον καλύτερο συνδυασμό για την αγορά προϊόντων που επιθυμεί σε μια διαδρομή που επιλέγει. Ειδικότερα, ο χρήστης δημιουργεί από μια ενοποιημένη λίστα προϊόντων το καλάθι του, ορίζει τα σημεία εκκίνησης και τερματισμού της διαδρομής που θα ακολουθήσει, την πιθανή ώρα εκκίνησης και τα κριτήρια προτιμήσεων (κριτήρια) που τον ενδιαφέρουν (απόσταση, χρόνος, ελάχιστος αριθμός supermarket και κόστος καλαθιού). Η εφαρμογή χρησιμοποιεί τον αλγόριθμο Analytic Hierarchy Process (AHP), o οποίος κατατάσσει τα προϊόντα του καλαθιού στα supermarket ανάλογα με τα κριτήρια του χρήστη, τα πιθανά supermarket της διαδρομής, τις τιμές κόστους, απόστασης και χρόνου και προτείνει μια λίστα με τον καλύτερο συνδυασμό επιλογών. Η συλλογή και το φιλτράρισμα των δεδομένων γίνεται με την κλήση “ανοιχτών” Google APIs σε συνδυασμό με τη χρήση των βιβλιοθηκών του Mapbox SDK και Google Maps για την αναζήτηση και προβολή των χαρτών. Η βάση δεδομένων που χρησιμοποιείται είναι η NoSQL cloud realtime database της Firebase, ενώ για τις ειδοποιήσεις χρήστη (notifications αγγλ.) αξιοποιούνται οι συναρτήσεις νέφους (cloud functions αγγλ.) της Firebase. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για την ολότητα της εφαρμογής κατασκευάστηκε και μια απλή εφαρμογή για supermarket, η οποία αλληλοεπιδρά με την εφαρμογή της διπλωματικής, λαμβάνει τις παραγγελίες και ουσιαστικά δίνει τη δυνατότητα ολοκλήρωσης του κύκλου της παραγγελίας του χρήστη.