Η εφαρμογή και οι πρακτικές συνέπειες της τεχνητής νοημοσύνης στις επιχειρήσεις
View/ Open
Keywords
Τεχνητή νοημοσύνη ; Μηχανική μάθηση ; Αυτοματισμός ; 4η Βιομηχανική Επανάσταση ; Τεχνολογία ; Αλγόριθμοι ; Turing ; Δεδομένα ; Ρομποτική ; Νευρωνικά δίκτυα ; Chatbots ; Facebook (Electronic resource) ; AmazonAbstract
H τεχνητή νοημοσύνη συνιστά μία από τις μεγαλύτερες τάσεις των τελευταίων ετών, αν και η εμφάνισή της μετρά αρκετές δεκαετίες. Σύμφωνα με τη μελέτη της Boston Consulting Group (2020) η ΤΝ ορίζεται ως «οι τεχνολογίες εκείνες οι οποίες μπορούν να παρουσιάσουν και να ενισχύσουν την ανθρώπινη συμπεριφορά εξαιτίας της ικανότητάς τους να αναλύουν το περιβάλλον τους και να επιτυγχάνουν συγκεκριμένους στόχους. Έτσι γίνεται σαφές πως η ΤΝ προσφέρει τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης και οφέλη, προσδίδοντας αξία στις επιχειρήσεις».
Η παρούσα εργασία αποτελεί προϊόν βιβλιογραφικής έρευνας, παρουσιάζοντας επίσης 2 μελέτες περίπτωσης, της Amazon και της Facebook.
Στόχος αυτής της διπλωματικής εργασίας είναι να γίνει κατανοητό τι είναι η τεχνητή νοημοσύνη, πώς εφαρμόζεται στην καθημερινότητα και πώς εταιρίες κολοσσοί όπως η Amazon και η Facebook αξιοποιούν στο έπακρο τα οφέλη που τους προσφέρει για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους απ’ τη μία, αλλά και να ανταποκριθούν στη νέα τεχνολογική πραγματικότητα καινοτομώντας και συνάμα διατηρώντας την ηγετική θέση τους στον κλάδο τους. Επίσης, θα αναφερθούν εταιρίες που χρησιμοποιούν ΤΝ στην Ελλάδα, χώρα η οποία αποτελεί πόλο έλξης μεγάλων εταιριών τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια, με πρόσφατο παράδειγμα το Digital Hub της Pfizer στη Θεσσαλονίκη. Θα γίνει επίσης προσπάθεια να εξαχθούν συμπεράσματα όχι μόνο για τις θετικές συνέπειες της χρήσης και εφαρμογής της ΤΝ, αλλά και για τα πιθανά αρνητικά αποτελέσματα που επιφέρει, όπως η αντικατάσταση κάποιων διεκπεραιωτικών θέσεων εργασίας από εφαρμογές ΤΝ, η απώλεια της ιδιωτικότητας και η έλλειψη του ανθρώπινου ελέγχου στα αυτοματοποιημένα συστήματα και στα ρομπότ. Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω δεδομένα, καθίσταται επιτακτική ανάγκη η δημιουργία ενός κώδικα Ηθικής της ΤΝ, ο οποίος θα στοχεύει στη διασφάλιση μιας κοινωνικά ηθικής, διαφανούς και λελογισμένης χρήσης των τεχνολογιών της ΤΝ. Παρέχοντας ξεκάθαρους κανόνες, ο κώδικας δεοντολογίας της ΤΝ θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις αλλά και στα κράτη να καινοτομήσουν αλλά και να συνειδητοποιήσουν τη μετασχηματιστική δυναμική της ΤΝ στο νέο ψηφιακό κόσμο.