Μέτρηση της απόδοσης των μετοχικών αμοιβαίων κεφαλαίων στο Ηνωμένο Βασίλειο
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Απόδοση αμοιβαίου κεφαλαίου ; Άλφα του Jensen ; Τριπαραγοντικό υπόδειγμα Fama French ; Τετραπαραγοντικό υπόδειγμα Carhart ; Μοντέλο χρονικής τοποθέτησης Treynor Mazuy ; Μοντέλο χρονικής τοποθέτησης Henriksson Merton ; Έλεγχος επαναληπτικότητας αποδόσεων Malkiel ; Ανάλυση υποπεριόδων ; Αμοιβαία κεφάλαιαΠερίληψη
Ο θεσμός των αμοιβαίων κεφαλαίων δεν είναι καινούργιος στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ιστορικοί αναζητούν τα ίχνη και τις ρίζες τους ακόμη και στην Αρχαία Ελλάδα και συγκεκριμένα στα ταμεία της Αθηναϊκής συμμαχίας στην Δήλο. Ωστόσο μέχρι και σήμερα δεν έχει απολέσει το επενδυτικό ενδιαφέρον λόγω των αρκετών συγκριτικών πλεονεκτημάτων τα οποία δύναται να προσφέρει στον επενδυτή ως αξιόγραφο.
Η παρούσα διπλωματική εργασία θα επικεντρωθεί στα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια (equity mutual funds) του Ηνωμένου Βασιλείου. Θα εφαρμόσουμε μεθόδους της βιβλιογραφίας ώστε να προσεγγίσουμε την απόδοσή τους. Θα εξετασθούν για τα έντεκα αμοιβαία κεφάλαια τα οποία επιλέχθηκαν προς έλεγχο ως προς την απόδοση το μέτρο του Sharpe, το Jensen’s alpha, το άλφα του Fama French 3 factor model και το άλφα του Carhart 4 factor model. Ως προς τον έλεγχο της χρονικής τοποθέτησης θα εξετασθούν τα μέτρα των Treynor - Mazuy καθώς και Henriksson - Merton. Τέλος η στατιστική ελέγχου του Malkiel θα εφαρμοστεί για έλεγχο της επιμονής των αποδόσεων.
Κρίθηκε σκόπιμη επίσης η ανάλυση του δείγματος σε δύο κομμάτια (subsample analysis) για να διαπιστωθεί η διαφορά μεταξύ του διαστήματος συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής κρίσης (αρχές 2005 έως μέσα 2011) και άνευ αυτής (μέσα 2011 έως τέλη 2017).