Διασφάλιση ποιότητας στη λειτουργία των κυλικείων
Master Thesis
Συγγραφέας
Δερμιτζάκη, Σμαράγδα Μ.
Ημερομηνία
2007-02-07Προβολή/ Άνοιγμα
Θεματική επικεφαλίδα
Τροφή -- Βιομηχανία και εμπόριο -- Ποιοτικός έλεγχος ; Τροφή -- ΈλεγχοςΠερίληψη
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει μεταβάλλει σε μεγάλο βαθμό τις διατροφικές μας συνήθειες σε σύγκριση με αυτές που επικρατούσαν στο παρελθόν. Η πολύωρη εργασία και ταυτόχρονα η πολύωρη απουσία από το σπίτι έχει ωθήσει ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων να καταναλώνουν τουλάχιστον ένα γεύμα την ημέρα έξω από το σπίτι. Το γεγονός αυτό ακριβώς, δηλαδή η έλλειψη χρόνου για την προετοιμασία και την κατανάλωση σπιτικού φαγητού, έδωσε το έναυσμα για την άνθιση των επιχειρήσεων μαζικής εστίασης. Αν ανατρέξουμε στο παρελθόν και ειδικότερα επικεντρωθούμε στις εξελίξεις που σημειώθηκαν γύρω από το έτοιμο φαγητό κατά την τελευταία δεκαετία, θα συνειδητοποιήσουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις έχουν δημιουργηθεί σύγχρονες μονάδες παραγωγής και πώλησης έτοιμου φαγητού, το οποίο επειδή μεταφέρεται εύκολα και καταναλώνεται γρήγορα, εξυπηρετεί τις σύγχρονες απαιτήσεις διαβίωσης και εργασίας. Ως εκ τούτου, το παλιό μικρό κυλικείο, το οποίο πρόσφερε καφέ ή αναψυκτικά και λιγοστά είδη έτοιμων υλικών προς κατανάλωση, έχει δώσει τη θέση του σε κυλικεία, τα οποία προκειμένου να ανταποκριθούν στα πλαίσια ενός ευρύτερου οικονομικού ανταγωνισμού και υπερκατανάλωσης, προσφέρουν ποικιλία έτοιμων τροφίμων και ποτών. Στο σημείο αυτό επικεντρώνεται και το αντικείμενο της παρούσας έρευνας: διαθέτουν τα κυλικεία σήμερα κατάλληλη οργάνωση, ώστε, εκτός από την πώληση ποικίλων προϊόντων, να μπορούν να εξασφαλίσουν την πώληση ασφαλών και ταυτόχρονα ποιοτικών προϊόντων; Πολύ συχνά, γινόμαστε μάρτυρες επεισοδίων, μέσω των ΜΜΕ, όπου έλεγχοι σε τρόφιμα και στον τρόπο διαχείρισης των κυλικείων απέδειξαν, ότι δεν τηρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις, οι οποίες θα εξάλειφαν ή έστω θα μείωναν τους κινδύνους που απειλούν την υγιεινή των τροφίμων και κατά επέκταση την υγιεινή χιλιάδων καταναλωτών. Με βάση το παραπάνω ερώτημα, η έρευνα της παρούσας μελέτης θα επικεντρωθεί στη διαχείριση ποιότητας μιας σειράς κυλικείων, σε έξι σχολές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι αξιοσημείωτο ότι μέχρι σήμερα δεν έχει δημοσιευτεί μια παρόμοια έρευνα όσον αφορά στην οργάνωση και στην ποιότητα των κυλικείων στα δημόσια και εκπαιδευτικά ιδρύματα.