Χρηματοπιστωτικά δίκτυα
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Χρηματοπιστωτικά δίκτυα ; Οικονομικά δίκτυα ; Ισορροπία Nash ; Μονόδρομη και αμφίδρομη ροή πληροφοριών ; Κίνδυνος χαρτοφυλακίουΠερίληψη
Τα κύρια θέματα που πραγματεύεται η παρούσα διπλωματική εργασία είναι η ύπαρξη ή η συνεργασία μεταξύ των πρακτόρων και η δημιουργία δικτύων και συγκεκριμένα τα χρηματοπιστωτικά δίκτυα. Ένα δίκτυο είναι ένα σύστημα επικοινωνίας δεδομένων που συνδέει δύο ή περισσότερους αυτόνομους και ανεξάρτητους πράκτορες. Δύο πράκτορες θεωρούνται διασυνδεδεμένοι όταν μπορούν να ανταλλάσσουν μεταξύ τους πληροφορίες.
Μία από τις πιο διαδεδομένες πτυχές του σύγχρονου χρηματοοικονομικού περιβάλλοντος είναι το πλούσιο δίκτυο διασυνδέσεων μεταξύ των επιχειρήσεων. Αν και οι οικονομικές υποχρεώσεις που οφείλονται από μία επιχείρηση στην άλλη συνήθως διαμορφώνονται ως μονοκατευθυντικές υποχρεώσεις που εξαρτώνται μόνο από την οικονομική κατάσταση της εκδότριας εταιρείας, στην πραγματικότητα, η δομή ευθύνης των εταιρικών υποχρεώσεων είναι πάντοτε πολύ πιο περίπλοκη. Η αξία των περισσοτέρων επιχειρήσεων εξαρτάται από τις απολαβές που λαμβάνουν από τις απαιτήσεις τους σε άλλες επιχειρήσεις. Η αξία αυτών των απαιτήσεων εξαρτάται, με τη σειρά τους, από την οικονομική κατάσταση άλλων επιχειρήσεων του συστήματος δημιουργώντας έτσι ένα χρηματοπιστωτικό δίκτυο. Όσον αφορά λοιπόν τα χρηματοπιστωτικά δίκτυα θα αναλυθούν τα χαρακτηριστικά τους, ο τρόπος που πραγματοποιείται η επικοινωνία μεταξύ τους και τέλος ο κίνδυνος που μπορεί να προκύψει.
Στη συνέχεια του 1ου κεφαλαίου γίνεται μία εισαγωγή καθώς και βιβλιογραφική ανασκόπηση που αναφέρονται οι ιδιότητες των δικτύων όπως τις περιγράφουν οι συγγραφείς. Στο 2ο κεφάλαιο αναφερόμαστε στη γενική σημασία των δικτύων, την περιγραφή μοντέλου, τα δίκτυα Nash καθώς και τις επιλογές δημιουργίας δικτύου είτε μέσω μιας ροής πληροφοριών είτε μέσω αμφίδρομης ροής. Στο 3ο κεφάλαιο εμβαθύνουμε την ανάλυση μελετώντας συγκεκριμένα τα χρηματοπιστωτικά δίκτυα, τον ορισμό τους στην άλγεβρα και τη δημιουργία διανυσμάτων πληρωμής. Στο 4ο κεφάλαιο αναφερόμαστε στη σημαντικότητα των δικτύων και τα κίνητρα που έχουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να επιλέξουν τον κίνδυνο στα χαρτοφυλάκιά τους. Τέλος στο 5ο κεφάλαιο γίνεται εφαρμογή των δικτύων μέσω της γλώσσας προγραμματισμού Python με σκοπό την σύγκριση των αποτελεσμάτων .