Recommender systems using sentiment analysis
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Sentiment analysis ; Recommender systems (Information filtering) ; Machine learningΠερίληψη
Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί πληθώρα συστημάτων συστάσεων για να καλυφθούν οι επιχειρησιακές ανάγκες. Οι επιχειρήσεις τείνουν να χρησιμοποιούν πολύτιμα δεδομένα όπως π.χ. τις προτιμήσεις των χρηστών και τις ομοιότητες μεταξύ αντικειμένων με σκοπό να συστήσουν στους χρήστες προϊόντα αντίστοιχα με τις προτιμήσεις αυτές. Αυτή η διαδικασία είναι ευρέως γνωστή και χρησιμοποιείται σε διάφορες περιπτώσεις.
Η ανάλυση συναισθήματος (γνωστή και ως εξόρυξη γνώμης) είναι ένα πεδίο της επιστήμης της Ανάλυσης Φυσικής Γλώσσας που οικοδομεί συστήματα τα οποία επιδιώκουν να αναγνωρίσουν και να εξάγουν γνώμες μέσα από κείμενα. Συνήθως, πέρα από την αναγνώριση της γνώμης, τα συστήματα αυτά αναγνωρίζουν ιδιότητες της έκφρασης όπως π.χ. την πόλωση μιας άποψης (αν ο εκφραστής της είναι θετικά ή αρνητικά διακείμενος), το θέμα (θέμα μιας συζήτησης) και την αναγνώριση έκφρασης μιας άποψης (την ύπαρξη ξεκάθαρα υποκειμενικής και όχι αντικειμενικής γνώμης). Σήμερα, η ανάλυση συναισθήματος χρησιμοποιείται στην αυτοματοποίηση ανθρώπινων διαδικασιών όπως αυτές που προαναφέραμε. Ακόμα μια χρήση της ανάλυσης συναισθήματος είναι η αξιοποίηση της αυτοματοποίησης στην προσπάθεια εξαγωγής των απόψεων αυτών από διάφορες ιστοσελίδες, forums και μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Με τη βοήθεια της ανάλυσης συναισθήματος, αυτή η αδόμητη πληροφορία μπορεί να μετατραπεί αυτόματα σε χρήσιμα δεδομένα για εμπορική χρήση, κριτικές προϊόντων, ανατροφοδότηση των καταναλωτών σχετικά με αυτά τα προϊόντα και εξυπηρέτηση πελατών.
Για την εκπόνηση αυτής της διπλωματικής εργασίας, δημιουργήθηκε ένα σύστημα συστάσεων ενισχυμένο με ανάλυση συναισθήματος. Αναλυτικότερα, σχεδιάστηκε αρχικά ένα μοντέλο ανάλυσης συναισθήματος με σκοπό να μπορεί να αντιστοιχήσει κριτικές κινηματογραφικών ταινιών με ένα σύστημα βαθμολόγησης με αστέρια, από ένα έως πέντε. Στη συνέχεια, δημιουργήθηκε ένα σύστημα συστάσεων με συνεργατικό φιλτράρισμα με βάση το αντικείμενο. Τέλος, έγινε συνδυασμός αυτών των δύο έτσι ώστε να μελετηθεί αν η μελέτη συναισθήματος μπορούσε να βελτιώσει ή ακόμα και να αντικαταστήσει την κλασσική βαθμολογία του χρήστη στα συστήματα συστάσεων. Στην διπλωματική εργασία αυτή επίσης μελετώνται πολλά συστήματα συστάσεων και καθορίζονται τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του καθενός. Επιπλέον, γίνονται μετρήσεις τόσο πάνω στο μοντέλο ανάλυσης συναισθήματος όσο και στο σύστημα συστάσεων, τα αποτελέσματα των οποίων αναλύονται. Το αντικείμενο της διπλωματικής εργασία αυτής είναι να ερευνήσει τον βαθμό στον οποίο η ανάλυση συναισθήματος μπορεί να βελτιώσει τα συστήματα προτάσεων. Η υλοποίηση συστημάτων συστάσεων ενισχυμένων με ανάλυση συναισθήματος αποσκοπεί στην εξερεύνηση της συμβολής και της σημασίας της εξόρυξης απόψεων στα συστήματα συστάσεων με μετρήσεις και παραδείγματα. Τέλος, η εργασία αυτή εξετάζει κατά πόσον η εξόρυξη απόψεων από τους χρήστες τους καθοδηγεί εν τέλει να λαμβάνουν χρήσιμες πληροφορίες για μελλοντικές συστάσεις.