Σχεδιασμός, ανάπτυξη και εφαρμογή προηγμένου λογισμικού διεπαφής χρηστών διαδικτυακών συζητήσεων (webChat), με τη χρήση της γλώσσας Java, για το σκοπό ανίχνευσης λέξεων της φυσικής γλώσσας που μαρτυρούν θυματοποίηση (bullying)
Design, development and implementation of advanced user interface software through webChat, with the use of Java language in order to detect words of natural language indicating bullying
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Διεπαφή χρήστη ; WebChat ; Θυματοποίηση ; Διαδικτυακή εφαρμογή ; Java web application ; Διαδικτυακός serverΠερίληψη
Το αντικείμενο της παρούσας εργασίας είναι η ανάπτυξη ενός λογισμικού κοινωνικού δικτύου για την ανίχνευση του cyber bullying (διαδικτυακής Θυματοποίησης) ανάμεσα στους μαθητές ενός σχολείου. Το εργαλείο αυτό είναι ένα μέσω επικοινωνίας (webChat) στον παγκόσμιο ιστό. Ο μαθητής θα μπορεί να επιλέξει το γκρούπ του μαθήματος που επιθυμεί, θα κάνει login μέσω του facebook ή του gmail και τέλος θα μπορεί να συνομιλεί με τους υπόλοιπους μαθητές του ίδιου γκρουπ. Οι συνομιλίες θα αναλύονται λέξη προς λέξη με το λεξικό των <<κακών>> λέξεων που θα έχουμε δημιουργήσει. Μέσω του αλγορίθμου μας θα ψάχνουμε την ομοιότητα της λέξης του μαθητή με το λεξικό μας, σε περίπτωση άνω του 50% ομοιότητας της λέξης θα την αποθηκεύουμε με τα στοιχεία του σε ένα αρχείο για την ενημέρωση του διαχειριστή συστήματος ή του δασκάλου, ουτοσώστε στο τέλος ο δάσκαλος να αποφασίσει, εάν ένα παιδί υφίσταται βία και να το προστατεύσει. Αρχικά θα δωθεί ο ορισμός του bullying και τα βασικά χαρακτηριστικά του θύματος και του θύτη, οι μορφές του σχολικού εκφοβισμού. Θα μιλήσουμε πιο συκεκριμένα για τον όρο της θυματοποίησης στο διαδίκτυο και για τις μορφές που έχει πάρει καθώς και τρόπους αντιμετώπισης με το εργαλείο μας. Έπειτα θα δωθούν τα τεχνικά χαρακτηριστικά της εφαρμογής μας, ποιά θα είναι τα κριτήρια στα οποία θα βάζουμε τους χρήστες στην μαύρη λίστα μας. Απο το σημείο που θα κάνει login στην εφαρμογή, μέχρι το σημείο που θα εξέλθει από αυτήν. Έπειτα θα γίνει ανάλυση των τεχνικών μεθόδων, της γλώσσας προγραμματισμού και του αλγορίθμου που θα χρησιμοποιήσουμε, για την ανάλυση των δεδομένων μας. Τέλος θα παρουσιαστεί μία σύνοψη του εργού, τα συμπεράσματα τα οποία προέκυψαν, καθώς και προτάσεις για μελλοντικές βελτιώσεις προσθήκες, σε ένα πλαίσιο εμπεριστατωμένης και ενδελεχούς επιτόπιας μελλοντικής έρευνας σε σχολικό περιβάλλον.