Η τέχνη ως χρηματοοικονομική επένδυση
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Εναλλακτική επένδυση ; Αγορά τέχνης ; Τέχνη ως επένδυση ; Διαφοροποίηση χαρτοφυλακίου ; Δείκτες τιμών τέχνης ; Οίκοι δημοπρασιών ; Κίνδυνος τέχνης ; Εκτίμηση έργων τέχνης ; Ηδονικές τιμές ; Επαναλαμβανόμενες πωλήσειςΠερίληψη
Η τέχνη πάντα μονοπωλούσε το ενδιαφέρον των πλουσίων συλλεκτών και των ειδικών σε θέματα τέχνης και ο κύριος σκοπός της ήταν να παρέχει αισθητική ευχαρίστηση και κοινωνική θέση. Τα τελευταία χρόνια, η τέχνη έχει εισαχθεί στην οικονομία ως επενδυτικό προϊόν και είναι πλέον μια δημοφιλής και κερδοφόρα αγορά. Το γεγονός αυτό πυροδότησε το ενδιαφέρον των ερευνητών και οικονομολόγων και αρχίζει πλέον η επίσημη έρευνα, ώστε να διαπιστωθεί αν η τέχνη μπορεί να θεωρηθεί ένα χρηματοοικονομικό προϊόν.
Το ερώτημα που τίθεται είναι αν η αγορά τέχνης μπορεί επάξια να θεωρηθεί χρηματοοικονομική επένδυση, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους, όπως μέτρηση ρίσκου, εκτίμηση απόδοσης κ.λπ. Η παρούσα εργασία κάνει μια περιήγηση στη μοναδική παγκόσμια αυτή αγορά, μελετά τα χαρακτηριστικά αυτής της αγοράς και εξετάζει μελέτες που έχουν γίνει σχετικά με την απόδοση της τέχνης ως μια χρηματοοικονομική επένδυση.
Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η τέχνη μπορεί να αποτελέσει μέρος ενός διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου. Είναι ένα χρηματοοικονομικό προϊόν, το οποίο θα απασχολήσει στο μέλλον τόσο τους ερευνητές όσο και τους επενδυτές. Σίγουρα, αν επιλέξουμε να επενδύσουμε σε ένα έργο τέχνης ή σε μια σειρά έργων τέχνης, εκτός από τη γνώμη των ειδικών θα πρέπει να βασιστούμε και στη δική μας προτίμηση γιατί το μόνο σίγουρο είναι ότι θα έχει πάντα αισθητική αξία.