Άγχος και διατροφικές συνήθειες των εργαζομένων
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Άγχος ; Εργασιακό άγχος ; Διατροφή ; Διατροφικές διαταραχές ; Ημερολόγιο εργασιακού άγχουςΠερίληψη
Με την πάροδο των χρόνων όλο και περισσότερες μελέτες συνδέουν την ύπαρξη του συναισθήματος του άγχους με την αλλαγή των διατροφικών επιλογών των ατόμων. Λαμβάνοντας υπόψη μας τους απαιτητικούς ρυθμούς της σύγχρονης κοινωνίας, δεν
προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το άγχος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας του κάθε εργαζόμενου. Οι επιπτώσεις του άγχους είναι πολυάριθμες και σίγουρα επηρεάζουν, ως ένα βαθμό, και τη διατροφή των ανθρώπων. Στην
παρούσα διπλωματική εργασία παρουσιάζεται μια έρευνα σχετικά με την επίδραση του άγχους στις διατροφικές συνήθειες των εργαζομένων. Πραγματοποιείται βιβλιογραφική ανασκόπηση και πραγματεύονται έννοιες όπως το εργασιακό άγχος και οι διατροφικές επιλογές των ανθρώπων. Επίσης, παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της ποσοτικής έρευνας που διεξήχθη το φθινόπωρο του 2018 και έλαβαν μέρος 25 εργαζόμενοι διαφόρων ηλικιών, εργασιακής εμπειρίας και μορφωτικού επίπεδου. Η
έρευνα πραγματοποιήθηκε με τη μορφή ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου-ημερολογίου, για δέκα συνεχόμενες εργάσιμες ημέρες. Συμπερασματικά, θα λέγαμε ότι τα αποτελέσματα της μελέτης επιβεβαίωσαν την υπόθεση μας, ότι δηλαδή υφίσταται
αρνητική συσχέτιση μεταξύ του άγχους και των διατροφικών συνηθειών όσων εργάζονται. Άρα, οι εργαζόμενοι κατανάλωναν λιγότερο φαγητό όταν ήταν στρεσαρισμένοι. Τέλος, επισημαίνονται οι περιορισμοί και οι μελλοντικές προοπτικές της συγκεκριμένης μελέτης.