Η υλοποίηση του διαδραστικού σχολιαστικού εργαλείου Annotator ως πρόταση ενίσχυσης της εξατομίκευμένης, ανοιχτής συνεργατικής μάθησης σε διαδικτυακές εκπαιδευτικές κοινότητες
The implementation of annotator interactive commenting tool as a proposal to enhance individualized, collaborative learning in Internet education communities
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Διαδικτυακές κοινότητες μάθησης ; Εξατομίκευση ; Προσαρμοσιμότητα ; Συνεργατική μάθηση ; Διαδραστικότητα ; Σχολιαστικά εργαλείαΠερίληψη
Στο σημερινό παγκόσμιο ανταγωνιστικό περιβάλλον, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα εξετάζουν τρόπους να δώσουν στους μαθητές τα απαραίτητα εργαλεία και δεξιότητες προς τη κατεύθυνση της «δια βίου» μάθησης. Οι εκπαιδευόμενοι χρήστες προσεγγίζουν την ηλεκτρονική μάθηση από διαφορετικό πρίσμα, λόγω των διαφορών του επιπέδου γνώσης, του στόχου, της εμπειρίας και των διαφορετικών ενδιαφέροντων.Ωστόσο, τα παραδοσιακά συστήματα ηλεκτρονικής μάθησης τείνουν να παραμελούν την οπτική αυτή.Η προσαρμογή συχνά προτείνεται ως ένας τρόπος υπέρβασης που παραπάνω περιορισμού.
Τα Προσαρμοστικά Εκπαιδευτικά Υπερμεσικά Συστήματα (ΠΕΣΥ) είναι μια προσέγγιση στη χρήση της τεχνολογίας για μάθηση, εστιάζοντας σε αυτό-κατευθυνόμενες και αυτορυθμιζόμενες χρήσεις εργαλείων και πόρων από τον εκπαιδευόμενο. Τα συστήματα αυτά είναι βασισμένα στην "περιγραφή των ιδιοτήτων του εκπαιδευόμενου" που ονομάζεται πρότυπο μαθητευόμενου. Η διαδικασία που συλλέγει πληροφορίες για τη δημιουργία μοντέλου μαθητή και πραγματοποιεί την ενημέρωσή του ονομάστηκε: μοντελοποίηση μαθητευόμενου.
Λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες στην ανάπτυξη σύνθετων τεχνολογιών για τη συλλογή χαρακτηριστικών χρηστών και τη διαχείριση τόσο μεγάλου όγκου πληροφορίας, σκοπός μας είναι η ανάπτυξη απλών εργαλείων με τη μορφή ενός αρθρώματος που ενισχύει τη διαδραστικότητα μεταξύ των χρηστών. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να επιτύχουμε την εξατομίκευση των ηλεκτρονικών συστημάτων εκπαίδευσης. Επιπλέον, ο κύριος στόχος αυτής της εργασίας είναι ο συνδυασμός συνεργατικών και ομαδοσυνεργατικών στρατηγικών μάθησης με τις νέες τεχνολογίες.
Το διαδίκτυο και οι νέες τεχνολογίες διευκόλυνουν την εφαρμογή αυτών των στρατηγικών σε εξειδικευμένες πλατφόρμες ηλεκτρονικής μάθησης, με αποτέλεσμα την εμφάνιση νέων μορφών εκπαίδευσης και κατάρτισης, ιδιαίτερα της διαδικτυακής και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, που διευκολύνουν και ενθαρρύνουν διαφορετικές μορφές συνεργασίας και συνεργασίας μεταξύ των εκπαιδευομένων.
Για το σκοπό αυτό, αναπτύξαμε ένα εργαλείο σχολιασμού για την πλατφόρμα εκπαιδευτικής κατάρτισης και ανάπτυξης δεξιοτήτων eFront, σχεδιασμένο ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες καθορισμού διαδρομών μάθησης που μπορούν να προσαρμοστούν για κάθε μαθητή, καθώς και για την κάλυψη των αναγκών συνεργασίας και ομαδοσυνεργατικότητας μεταξύ των χρηστών του συστήματος.