Διαχείριση κινδύνου σε τεχνικά έργα
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Διαχείριση κινδύνου ; Κίνδυνοι σε τεχνικά έργα ; Διαχείριση έργουΠερίληψη
Η διαχείριση έργων αποτελεί ανεξάρτητη λειτουργία σε μία επιχείρηση από τα μέσα του 20ουαιώνα. Είναι ένας επιστημονικός κλάδος που απασχολεί τις τελευταίες δεκαετίες όλο και περισσότερο τόσο τους ακαδημαϊκούς όσο και του επαγγελματίες. Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να τονιστεί πως για τη σωστή διαχείριση έργων απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί μια σωστή διαχείριση των κινδύνων τους. Δεν νοείται σωστή διαχείριση έργου χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η διαχείριση των πιθανών κινδύνων του. Όμως, η διαχείριση κινδύνου θεωρείται ο πιο δύσκολος τομέας της διαχείρισης έργων καθώς αντιμετωπίζονται ποικίλες προκλήσεις κατά την διάρκεια ενός έργου. Αυτές οι προκλήσεις εντείνονται ακόμα περισσότερο στα κατασκευαστικά έργα λόγω την πολυπλοκότητας τους αλλά και των πολλών μερών που εμπλέκονται σε ένα τεχνικό έργο. Έτσι, η διαχείριση των κινδύνων σε τεχνικά-κατασκευαστικά έργα κρίνεται απαραίτητη. Μια αποτελεσματική διαχείριση επιδιώκει τόσο την μείωση της αβεβαιότητας και της πιθανότητας εμφάνισης κινδύνων, τον περιορισμό του αρνητικού αντίκτυπου τους όσο και την εκμετάλλευση τυχών ευκαιριών που πιθανόν να εμφανιστούν.
Η παρούσα διπλωματική εργασία εστιάζει στην παρουσίαση και ανάλυση της διαχείρισης έργου και κυρίως της διαχείρισης των κινδύνων σε τεχνικά έργα καθώς και στην σχέση μεταξύ των διάφορων τύπων κινδύνων και του τρόπου διαχείρισής τους.
Στο πρώτο κεφάλαιο δίνεται ο ορισμός του έργου, τα βασικά χαρακτηριστικά του και επίσης ορίζεται η διαχείριση έργου αλλά και οι περιοχές γνώσης της.
Στο δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζεται ο κίνδυνος και τα 4 στάδια της διαχείρισής του, τα οποία είναι ο εντοπισμός, η ανάλυση, η αντιμετώπιση και η παρακολούθηση τους.
Το τρίτο κεφάλαιο εστιάζει στον ορισμό του τεχνικού έργου, στην ομάδα του που αποτελείται από επαγγελματίες διαφόρων κλάδων και η καλή λειτουργία της συμβάλλει δραστικά στην ολοκλήρωση του έργου. Τέλος, σε αυτό το κεφάλαιο αναλύονται οι διάφοροι κίνδυνοι συγκεκριμένα των τεχνικών έργων και η διαχείρισή τους η οποία ακολουθεί την ίδια φιλοσοφία και στάδια με την γενικότερη διαχείριση κινδύνων.
Στο τέταρτο κεφάλαιο παρουσιάζεται η μεθοδολογία και η στρατηγική που ακολουθείται στην συγκεκριμένη έρευνα και ακόμα γίνεται η περιγραφή του δείγματος και η ανάλυση των ευρημάτων.
Τέλος, στο πέμπτο κεφάλαιο αναφέρονται τα συμπεράσματα την εν λόγω έρευνας και δίνονται προτάσεις για μελλοντική έρευνα.