Οικονομοτεχνική ανάλυση και αξιολόγηση ίδρυσης οινοποιητικής μονάδας
Λέξεις κλειδιά
Καινοτομία ; Οίνος ; Γεωργικά αγαθά ; Γεωθερμία ; Οικονομοτεχνικές μελέτες ; Geothermy ; Wine ; Wine tourismΠερίληψη
Η εξέλιξη της τεχνολογίας τόσο στο εγχώριο όσο και στο παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι, επιβάλλει την ενσωμάτωσή της στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Η παρούσα μεταπτυχιακή εργασία ασχολείται με την Οικονομοτεχνική Ανάλυση και Αξιολόγηση Ίδρυσης Οινοποιητικής μονάδας, αντικειμενικός σκοπός της οποίας είναι η διερεύνηση της βιωσιμότητας της δημιουργίας ενός σύγχρονου και καινοτόμου οινοποιείου στην περιφέρεια Ηπείρου, που θα παράγει και θα μεταποιεί ποιοτικό οίνο, με μελλοντική δυνατότητα εξαγωγών. Συμπληρωματική επιχειρηματική δραστηριότητα πρόκειται να είναι οι εκδηλώσεις γευσιγνωσίας.
Το πρώτο κεφάλαιο, αποτελεί εισαγωγικό τμήμα της μεταπτυχιακής εργασίας και περιγράφει την βασική ιδέα της επένδυσης καθώς και τα στοιχεία του επενδυτή. Στη συνέχεια, γίνεται ιστορική αναδρομή του επενδυτικού σχεδίου και παρουσιάζεται το προ – επενδυτικό κόστος. Τέλος, παρουσιάζεται το πρόγραμμα επένδυσης όπου εκεί συμπυκνώνονται βασικά στοιχεία και αποτελέσματα της επένδυσης.
Στο δεύτερο κεφάλαιο, πραγματοποιείται η μελέτη του κλάδου της οινοποιίας τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνή επίπεδο. Προς αυτή την κατεύθυνση, αναλύονται και οι προοπτικές του κλάδου.
Στο πρώτο μισό του τρίτου κεφαλαίου, διαμορφώνεται η στρατηγική της επιχείρησης μέσω της μελέτης του γενικευμένου Μάκρο – περιβάλλοντος, της εκτίμησης της ελκυστικότητας του κλάδου καθώς και της ανάλυσης SWOT του επενδυτή. Παράλληλα, το τρίπτυχο της βιωσιμότητας αποτελεί κρίσιμο σημείο για την επιχείρηση και γι’ αυτό μελετάται. Οι βασικές στρατηγικές που θα ακολουθήσει το οινοποιείο προκύπτουν ύστερα από την προαναφερόμενη ανάλυση. Στο δεύτερο μισό του τρίτου κεφαλαίου καθορίζεται η στρατηγική μάρκετινγκ με βάση την οποία σχεδιάζεται το πρόγραμμα μάρκετινγκ – 4 P’s.
Στο τέταρτο κεφάλαιο, παρουσιάζεται το σχέδιο λειτουργίας του οινοποιείου. Ειδικότερα, καθορίζονται οι πρώτες ύλες και άλλα εφόδια, η χρησιμοποιούμενη τεχνολογία, ο προσδιορισμός της δυναμικότητας και το πρόγραμμα παραγωγής. Έπειτα, παρουσιάζονται το σχέδιο του οινοποιείου και οι διαδικασίες οινοποίησης με τον απαιτούμενο μηχανολογικό εξοπλισμό. Επίσης, πραγματοποιήθηκε σχεδιασμός για την οργάνωση της μονάδας καθώς και για τις ανάγκες της σε ανθρώπινο δυναμικό. Τέλος, παρουσιάζεται το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του επενδυτικού έργου.
Στο πέμπτο κεφάλαιο, πραγματοποιούνται η χρηματοοικονομική ανάλυση της επένδυσης και η αξιολόγηση της βιωσιμότητας του επενδυτικού σχεδίου, τα οποία αποτελούν τα συμπεράσματα της εν λόγω μεταπτυχιακής εργασίας.
Μεθοδολογικά, η παρούσα μεταπτυχιακή εργασία στηρίχθηκε τόσο σε πρωτογενή όσο και σε δευτερογενή στοιχεία. Τα πρωτογενή στοιχεία προήλθαν από προσωπική έρευνα που διεξάχθηκε στους προμηθευτές πρώτων υλών και άλλων εφοδίων του οινοποιείου καθώς και τους κατασκευαστές για την απόκτηση των κτιριακών εγκαταστάσεων και τους προμηθευτές του μηχανολογικού εξοπλισμού.