Υπάρχουν κοινωνικές προτιμήσεις
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Κοινωνική επιλογή ; Θεώρημα του Arrow ; Φιλελεύθερο παράδοξο ; Συστήματα ψηφοφορίας ; Θεώρημα του May ; Ψηφοφορία CopelandΠερίληψη
Σκοπός της εργασίας είναι να παρουσιαστεί με εύληπτο αλλά και αναλυτικό τρόπο το πόρισμα ενός από τα πλέον θεμελιώδη θεωρήματα της σύγχρονης οικονομικής επιστήμης, το θεώρημα αδυνατότητας του Arrow (1963). Το πρόβλημα της συνάρθρωσης των ατομικών προτιμήσεων έχει αναπτυχθεί στη θεωρία κοινωνικής επιλογής και σε άλλα παρόμοια προβλήματα Φιλελεύθερο παράδοξο (liberal paradox) και θα πρέπει να παρουσιαστούν οι βασικές διαφορές τους.
Η Κοινωνική Επιλογή συνδυάζει στοιχεία της οικονομικής ευημερίας και της θεωρίας της ψηφοφορίας. Είναι μεθοδολογικά ατομικιστική, υπό την έννοια ότι αθροίζει τις προτιμήσεις και τις συμπεριφορές των μεμονωμένων μελών της κοινωνίας. Χρησιμοποιώντας τα στοιχεία της τυπικής λογικής γενικά, η ανάλυση προχωρά από μια σειρά φαινομενικά λογικών αξιωμάτων της κοινωνικής επιλογής στο σχηματισμό μιας συλλογικής συνάρτησης κοινωνικής επιλογής.
Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν τη λογική ασυμβατότητα των διαφόρων αξιωμάτων, όπως στο θεώρημα του Arrow, αποκαλύπτοντας ένα πρόβλημα συγκέντρωσης και προτείνοντας αναδιατύπωση ή θεωρητική διαλογή στη κατάληξη μερικών αξιωμάτων.
Στο πρώτο κεφάλαιο θα ασχοληθούμε με το Θεώρημα του Arrow , θα ορίσουμε τα αξιώματα αυτού θεωρήματος και μελετήσουμε καθένα από αυτά ξεχωριστά.
Στο δεύτερο κεφάλαιο θα ασχοληθούμε με το Φιλελεύθερο παράδοξο (Liberal paradox) ή διαφορετικά Sen paradox, που είναι μια απλοποίηση του Θεωρήματος του Arrow.
Στο τρίτο κεφάλαιο θα έχουμε την παρουσίαση συστημάτων ψηφοφορίας θα επικεντρωθούμε όμως σε συγκεκριμένες μεθόδους ψηφοφορίας όπως την πλειοψηφία, μέθοδος Borda, μέθοδος Copeland.
Σε αυτό το κεφάλαιο θα παρουσιάσουμε αναλυτικά κάθε μια μέθοδο ψηφοφορίας, θα αναλύσουμε τα τεχνικά χαρακτηριστικά κάθε μιας από αυτές, θα παρουσιάσουμε το θεώρημα του May, και ποιες μέθοδοι ψηφοφορίας το ικανοποιούν. Το τέταρτο κεφάλαιο περιέχει μια άσκηση πάνω στην εταιρική διακυβέρνηση και το πώς αυτές οι ιδιότητες εφαρμόζονται σε ένα τέτοιο πλαίσιο.