Δημιουργία συστήματος ηλεκτρονικού ιατρικού φακέλου με εμφάνιση εκτιμήσεων για κληρονομικές ασθένειες
Design and development of electronic medical record of a patient with presentation of assessments for hereditary diseases, providing statistics with charts
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Ηλεκτρονικός ιατρικός φάκελος ; Ιστορικό ασθενούς ; Κληρονομικότητα ; Στατιστικά ; ΠροβλέψειςΠερίληψη
Είναι γεγονός ότι ο Ηλεκτρονικός Ιατρικός Φάκελος Ασθενούς αποτελεί μία σύγχρονη εφαρμογή πληροφοριακού συστήματος στο τομέα της υγείας, καθώς στην πράξη είναι επιτακτική ανάγκη η συγκέντρωση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου όγκου πληροφοριών για την πληρέστερη εικόνα της υγείας του ασθενούς.
Η παρούσα διπλωματική εργασία ασχολείται με την επέκταση των λειτουργιών και των δυνατοτήτων του παραδοσιακού ιατρικού φακέλου.
Με βάση τα παραπάνω, γίνεται σχεδιασμός και ανάπτυξη ενός τέτοιου ΗΙΦΑ με αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών και εργαλείων βάσεων δεδομένων και διαδικτύου. Η σημαντικότητα της εφαρμογής έγκειται στο γεγονός ότι τα στοιχεία αποθηκεύονται σε μία βάση δεδομένων με ευκολία πρόσβασης ανά πάσα στιγμή από τον Γιατρό, την επεξεργασία τους για την εξαγωγή σωστών συμπερασμάτων σε ότι αφορά την εικόνα των παρελθόντων ιατρικών εξετάσεων και των μελλοντικών ενεργειών που αφορούν τον ασθενή. Επίσης δόθηκε η δυνατότητα άντλησης πληροφοριών στατιστικής φύσεως στο σύνολο των καταχωρημένων ασθενών, αλλά και για την κληρονομικότητα κάποιων νοσημάτων.
Με την οργάνωση των κεφαλαίων της εργασίας, παρουσιάζεται αρχικά το θεωρητικό υπόβαθρο με ένα τρόπο συνοπτικό της προσέγγισης του θέματος από ιατρική αλλά και τεχνολογική πλευρά. Έτσι, η εργασία αυτή αρχικά περιγράφει τον ρόλο του Ιατρικού Φακέλου Ασθενούς, γίνεται μία σύντομη ιστορική αναδρομή και τονίζεται η σημασία εφαρμογής του σε ηλεκτρονική μορφή. Στην συνέχεια, γίνεται αναφορά στα πρότυπα που υπάρχουν για τον ηλεκτρονικό ιατρικό φάκελο και για τα Πληροφοριακά Συστήματα παροχής Υπηρεσιών Υγείας που υπάρχουν στην αγορά. Επιπλέον, παρουσιάζονται και αναλύονται έρευνες πάνω σε ασθένειες που είναι κληρονομικές, ώστε λαμβάνοντας υπόψιν τα δεδομένα αυτά, να γίνει εκτίμηση για το αν κάποιος ασθενής θα νοσήσει προβάλλοντας στατιστικά σε διαγράμματα. Τέλος σχεδιάζεται και υλοποιείται ένα σύστημα Ηλεκτρονικού Ιατρικού Φακέλου Ασθενούς στον τομέα της Ιατρικής Επιστήμης, καθορίζονται οι απαιτήσεις δεδομένων για τη σχεδίαση και δημιουργία μιας βάσης δεδομένων και παρουσιάζονται οι γλώσσες προγραμματισμού, οι τεχνολογίες καθώς και τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται και εφαρμόζονται.
Η εφαρμογή λειτουργεί σε διαδικτυακό περιβάλλον. Απαιτούνται όνομα χρήστη και κωδικός πρόσβασης για είσοδο και η ακεραιότητα της εφαρμογής επιτυγχάνεται με την χρήση session cookies.