Στρατηγική των logistics μελέτη περίπτωσης : Misko - Barilla
View/ Open
Keywords
Εφοδιαστική αλυσίδα ; Επιχειρησιακή στρατηγική ; Δίκτυα διανομής ; ΖυμαρικάAbstract
Στην παρούσα εργασία, πραγματοποιείται μια βιβλιογραφική ανασκόπηση με σκοπό τον ορισμό και την αποσαφήνιση όρων σχετικών με την λειτουργία των logistics, της εφοδιαστικής αλυσίδας καθώς και με τις στρατηγικές επιλογές των σύγχρονων εταιριών. Η εργασία χωρίζεται σε τρία μέρη.
Στο πρώτο μέρος, τίθεται το θεωρητικό πλαίσιο των logistics, της εφοδιαστικής αλυσίδας καθώς και με τις σχετικές στρατηγικές επιλογές. Τα logistics παρουσιάζονται ως επιχειρησιακή λειτουργία που επιδρά, ενώ και η ίδια επηρεάζεται από τις υπόλοιπες κύριες και δευτερεύουσες λειτουργίες της επιχείρησης αλλά και από τα περιβάλλοντα στα οποία δραστηριοποιείται η επιχείρηση, κύρια και δευτερεύοντα. Αναλύονται βασικές έννοιες και μοντέλα που χρησιμοποιούνται για τον προγραμματισμό, την παραγωγή, την αποθήκευση και την διανομή των προϊόντων μιας επιχείρησης καθώς και τα πληροφοριακά συστήματα που μπορούν να υποστηρίξουν τις διαδικασίες αυτές, σε περιορισμένη έκταση. Το πρώτο μέρος της εργασίας ολοκληρώνεται με την παρουσίαση δεδομένων και στοιχείων για τη στρατηγική ανάπτυξη των logistics σε εθνική κλίμακα.
Στο επόμενο μέρος παρουσιάζεται η σχέση μεταξύ των logisticsκαι της εφοδιαστικής αλυσίδας, στο πλαίσιο μίας σύγχρονης επιχείρησης, οι κλασικές θεωρίες για την επιχειρησιακή στρατηγική καθώς και η σχέση μεταξύ στρατηγικής και logistics.
Στο τρίτο μέρος παρουσιάζεται η μελέτης της εταιρίας Misko-Barilla όπως λειτουργεί στο εθνικό μας περιβάλλον, σε σχέση με την αντίστοιχη εμπορική της δράση στην οικονομία της μητρικής της εταιρίας. Το δεύτερο μέρος της μελέτης, ολοκληρώνεται με την παρουσίαση συμπερασμάτων σχετικά με την σχέση και το βαθμό που τα logistics προσδιορίζουν τη διαμόρφωση της στρατηγικής μίας σύγχρονης επιχείρησης ή το βαθμό που ή ίδια η στρατηγική επηρεάζει την περαιτέρω λειτουργία τους.
Θα πρέπει να επισημανθεί πως στην εξέλιξη της παρούσας εργασίας ο όρος logistics συχνά αντικαθίσταται από τον όρο της αποθήκευσης και τη διανομής. Ο λόγος της εξίσωσης των δύο εννοιών γίνεται για την ευκολότερη κατανόηση του αναγνώσματος αλλά και γιατί οι δύο όροι αναφέρονται στο ίδιο σύνολο ενεργειών εφόσον πρόκειται για δράσεις εντός της ίδιας επιχείρησης.