Κοινωνικο-οικονομικές διαφοροποιήσεις στην θνησιμότητα στην Ευρώπη βάσει στοιχείων της έρευνας SHARE
Socio-economic differentials in mortality in Europe based on SHARE data
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Δημογραφία ; Θνησιμότητα ; Στατιστική ανάλυση ; Κοινωνική έρευνα ; Περιγραφική ανάλυση ; Ανάλυση δεδομένων ; Έρευνα SHAREΠερίληψη
Η παρούσα εργασία ασχολείται με την επίδραση κοινωνικοοικονομικών παραγόντων στη θνησιμότητα στην Ευρώπη το 2007. Πιο συγκεκριμένα, εξετάζονται άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω που συμμετείχαν στο 1ο κύμα της Έρευνας SHARE (Survey of Health, Ageing and Retirement in Europe) το 2004 σε έντεκα Ευρωπαϊκές χώρες, από τη Σκανδιναβία έως τη Μεσόγειο, και η επίδραση παραγόντων όπως το εισόδημα, ο πλούτος και το εκπαιδευτικό επίπεδο στην πιθανότητα θανάτου των ατόμων αυτών την περίοδο που μεσολάβησε έως το 2ο κύμα (το 2007).
Η έρευνα εν γένει βασίστηκε σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα που ξεπέρασε τα 30.000 άτομα, εστιάζοντας σε θέματα όπως το οικογενειακό περιβάλλον, οι οικογενειακές σχέσεις, η εργασία, οι συντάξεις, η οικονομική ασφάλεια και η υγεία. Τα αποτελέσματα παρέχουν χρήσιμα σημεία αναφοράς για την άσκηση εναλλακτικών πολιτικών στο μέλλον και θα συνεχίσουν να ενισχύονται καθώς θα συμπληρώνονται από τα επόμενα ερευνητικά κύματα της SHARE.
Στόχος της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η προσέγγιση καθώς και η κατανόηση των κοινωνικοοικονομικών διαφοροποιήσεων σε διάφορες χώρες της Ευρώπης που οδηγούν στην θνησιμότητα μέσω της περιγραφικής ανάλυσης. Τα κύρια συμπεράσματα που προκύπτουν από την ανάλυση είναι τα ακόλουθα: α) υπάρχουν διαφοροποιήσεις στα επίπεδα θνησιμότητας μεταξύ των χωρών που σχετίζονται με παράγοντες άλλους, πλην των κοινωνικοοικονομικών, και β) σε όλες τις χώρες οι θνησιμότητα είναι υψηλότερη σε άτομα χαμηλότερου κοινωνικοοικονομικού επιπέδου.