Η αγορά γενόσημων φαρμάκων στην Ελλάδα και σε χώρες του ΟΟΣΑ
The generics market in Greece and other OECD countries
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Γενόσημα ; Αγορά γενοσήμων ; Διπλώματα ευρεσιτεχνίας ; Παλινδρόμηση ; ΕΟΠΥΥ ; Generics market ; Patents ; Regression ; National Organization for the Provision of Health Services ; GenericsΠερίληψη
Ο τομέας της Υγείας είναι από τους πολυπλοκότερους αλλά και πιο σημαντικούς στην οικονομική ζωή κάθε κράτους. Οι χώρες έχουν ως στόχο να επιτύχουν την μέγιστη δυνατή απόδοση, στην υγεία, με το μικρότερο δυνατό κόστος, μέσω του υγειονομικού συστήματος τους. Οι δαπάνες του συστήματος υγείας συμπεριλαμβάνουν τις νοσοκομειακές, ιατρικές και φαρμακευτικές δαπάνες.
Οι φαρμακευτικές δαπάνες αφορούν τα πρωτότυπα φάρμακα, εντός και εκτός πατέντας, καθώς και τα γενόσημα. Τα τελευταία χρόνια, επιδιώκεται από όλες τις χώρες η προώθηση γενόσημων φαρμάκων, για να περιορίσουν τα έξοδα του προϋπολογισμού υγείας, τόσο του ίδιου κράτους, όσο και του ασθενή, λόγω της χαμηλής τιμής τους. Στην Ελλάδα, ακολουθούνται πολιτικές για συνταγογράφηση περισσότερων γενοσήμων παρά πρωτοτύπων φαρμάκων, όπου αυτό είναι εφικτό.
Η παρούσα εργασία στο πρώτο Κεφάλαιο, αναλύει σημαντικές αρχικές έννοιες που αφορούν την Υγεία, όπως το Σύστημα Υγείας, την αγορά Υπηρεσιών Υγείας, το ΕΣΥ και τις Δαπάνες Υγείας. Στο δεύτερο κεφάλαιο, δίδεται η έννοια των φαρμάκων και η ταξινόμηση τους και παρουσιάζονται τα στάδια που περνά ένα φάρμακο για να κυκλοφορήσει στην αγορά. Έπειτα, διαχωρίζονται τα φάρμακα σε πρωτότυπα και γενόσημα και αναφέρεται η διαδικασία αδειοδότησης και τιμοδότησης των φαρμάκων. Στο τρίτο κεφάλαιο, αναλύεται ο φαρμακευτικός κλάδος, οι ιδιαιτερότητές και τα χαρακτηριστικά του. Στο τέταρτο κεφάλαιο, εστιάζουμε στην αγορά γενοσήμων και στα χαρακτηριστικά της. Γίνεται αναφορά στις αγορές διάφορων χωρών και γίνεται σύγκριση με την Ελλάδα. Στη συνέχεια, εστιάζουμε στην Ελλάδα και στην εξωνοσοκομειακή συνταγογραφία και κατανάλωση στον ΕΟΠΥΥ, τα έτη 2013-2014, και με αυτά τα δεδομένα, στο πέμπτο κεφάλαιο ακολουθεί η οικονομική ανάλυση. Με τη χρήση του προγράμματος excel, τρέχουμε μια γραμμική παλινδρόμηση για να ερευνήσουμε τη συσχέτιση των γενόσημων φαρμάκων με τις γενικές δαπάνες των φαρμάκων. Επίσης, στο πέμπτο κεφάλαιο αναλύεται μια συγκεκριμένη κατηγορία φαρμάκων, τα αντιδιαβητικά, και έχοντας δεδομένα για την κατανάλωση τους, σε πρωτότυπα και γενόσημα φάρμακα, γίνεται ανάλυση στις χώρες της Ελλάδας, Γερμανίας, Γαλλίας και Ην. Βασιλείου.