Μελέτη, σχεδιασμός και ανάπτυξη διαδικτυακού πληροφοριακού συστήματος αναζητήσεως εργασίας, συνεργασίας και προσωπικού
Study, design and development of a web information system, for seeking job, cooperation and personnel
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Διαδικτυακός προγραμματισμός ; Java ; Java Server Pages (JSP) ; Servlet ; Spring MVC Framework ; Spring Security ; Controller-Service-Repository pattern ; Bean Validation ; JSR 349 ; Hibernate Validator ; Dependency Injection ; Beans ; Apache Maven ; Apache Tomcat ; HTML ; CSS ; Javascript ; jQuery ; MySQL ; Use case diagrams ; JDBC ; Balanced scorecardΠερίληψη
Σκοπός της παρούσης μεταπτυχιακής διατριβής ήταν η μελέτη, η σχεδίαση και η ανάπτυξη ενός διαδικτυακού πληροφοριακού συστήματος, το οποίο θα αποτελεί ένα εργαλείο για την αναζήτηση εργασίας, συνεργασίας και υπαλληλικού προσωπικού.
Σκοπός του συστήματος είναι η οργάνωση και η διευκόλυνση της επικοινωνίας μεταξύ ενδιαφερόμενων ατόμων, βάσει των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων. Το σύστημα θα χρησιμοποιείται από ανέργους για την αναζήτηση και ανεύρεση εργασίας, από εργοδότες που θα αναζητούν εργαζομένους, καθώς και από ήδη εργαζομένους οι οποίοι θα αναζητούν μία επόμενη εργασία στην σταδιοδρομία τους.
Κύριο μέλημα του συστήματος είναι η ασφαλής διατήρηση των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του, καθώς και η παροχή διαφόρων υπηρεσιών οι οποίες θα δίδουν μία «ελευθερία» στους χρήστες του. Παραδείγματα τέτοιων υπηρεσιών αποτελούν η άμεση επικοινωνία μεταξύ των χρηστών με την χρήση προσωπικών μηνυμάτων, όπως και η δυνατότητα του κάθε χρήστη να καθορίζει τα προσωπικά του στοιχεία που θα κοινοποιούνται στους άλλους χρήστες.
Για την ανάπτυξη του συστήματος χρησιμοποιήθηκαν μία πληθώρα τεχνολογιών, σχεδιαστικών προτύπων και προγραμματιστικών εργαλείων με κυριότερα την γλώσσα προγραμματισμού Java, τα JSP/Servlets, το Spring MVC framework (πλαίσιο εργασίας), το Apache Maven, τoν servlet container (εξυπηρετητή) Apache Tomcat και τις client-side γλώσσες προγραμματισμού, JavaScript και jQuery.
Η εργασία συνίσταται από την αρχική μελέτη του χώρου προβλήματος, την μετέπειτα ανάλυση των απαιτήσεων, τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και την παρουσίαση του συστήματος. Εν συνεχεία επιχειρείται ένας επιχειρησιακός σχεδιασμός βάσει της μεθοδολογίας Balanced Scorecard και μία αξιολόγηση του. Εν τέλει ακολουθεί η καταγραφή των συμπερασμάτων, καθώς και κάποιες προτάσεις μελλοντικών επεκτάσεων και λειτουργικότητας που θα μπορούσαν να ενσωματωθούν στο σύστημα.