Η συμβολή της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα στα πλαίσια της τραπεζικής χρηματοδότησης
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Επιχειρηματικότητα ; Καινοτομία ; Χρηματοδότηση ; MME ; Entrepreneurship ; Innovation ; SMEs ; Startups ; FinancingΠερίληψη
Η παρούσα μελέτη πραγματεύεται την συμβολή της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στην ανάπτυξη της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας της χώρας. Η επιχειρηματικότητα για την οποία πραγματοποιείται λόγος στο πρώτο κεφάλαιο περιστρέφεται γύρω από την εύρεση και εκμετάλλευση ευκαιριών για την δημιουργία μιας καινοτόμας ιδέας η οποία σε συνδυασμό με ένα ολοκληρωμένο σύνολο συντελεστών παραγωγής δύναται να δημιουργήσει μια καινοτόμα νεοφυή επιχείρηση. Αυτή η νεοφυής επιχείρηση (startup), θα προσφέρει αφενός την μεγιστοποίηση του εισοδήματος του επιχειρηματία και αφετέρου θα δύναται να επιφέρει αλλαγές στο κοινωνικο-οικονομικό σύνολο. Στόχος των εν λόγω επιχειρήσεων, αποτελεί η δημιουργία θέσεων εργασίας, η επιρροή του οικονομικού περιβάλλοντος καθώς και η διαδικασία ανάπτυξης μιας επιχειρηματικής ιδέας.
Όπως διαφαίνεται και στο δεύτερο κεφάλαιο υπάρχουν πολλοί μηχανισμοί και φορείς υποστήριξης μια startup επιχείρησης καθόλα τα στάδια ανάπτυξης της. Σαφώς, η ανάπτυξη αυτή δεν επέρχεται μόνο από την προβολή και θεωρητική στήριξη αλλά και από την χρηματοδότησή τους όχι μόνο μέσω των παραδοσιακών τρόπων όπως ο τραπεζικός δανεισμός αλλά και την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών όπως το factoring, leasing και venture capitals. Η οικονομική στήριξη, λοιπόν, των εν λόγω επιχειρήσεων επέρχεται από μια πληθώρα οργανισμών όπως τα τραπεζικά ιδρύματα, ευρωπαϊκά και επιχειρηματικά ταμεία(ΤΕΠΙΧ, ΤΕΜΠΜΕ,) καθώς και από επενδυτικές εταιρείες που δημιουργήθηκαν από ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις και τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται τρεις μελέτες περιπτώσεων startup επιχειρήσεων(Pollfish, Park Αround και Incrediblue) που έλαβαν μια σειρά από συνδυασμό των άνω χρηματοδοτήσεων και ανέδειξαν την συνεισφορά των καινοτόμων ιδεών στην ανάπτυξη της οικονομίας.