Σχεδιασμός και ανάπτυξη συστήματος "Έξυπνων αγροτικών καλλιεργειών” (Smart agriculture) στο μελλοντικό Διαδίκτυο των Αντικειμένων
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Έξυπνες καλλιέργειες ; Android (Electronic resource) ; Internet of Things ; Διαδίκτυο των Αντικειμένων ; Smart agricultureΠερίληψη
Ο σκοπός αυτής εδώ της διπλωματικής εργασίας είναι η ανάπτυξη ενός συστήματος το οποίο θα δίνει στον χρήστη την δυνατότητα παρακολούθησης των κλιματικών δεδομένων της καλλιέργειάς του, θα τον ειδοποιεί για σημαντικές εξελίξεις αλλά και θα αυτοματοποιεί ορισμένες λειτουργίες όπως το αυτόματο πότισμα. Το σύστημα θα αποτελείται από μια εφαρμογή που τρέχει σε λειτουργικό σύστημα Android και με την οποία αλληλεπιδρά ο χρήστης. Παράλληλα περιλαμβάνει και την ανάπτυξη ενός «έξυπνου συστήματος» παρακολούθησης των κλιματικών δεδομένων της καλλιέργειας, το οποίο τρέχει στο παρασκήνιο (server) και έχει ως σκοπό την λήψη αποφάσεων, ανάλογα με τα δεδομένα που του στέλνουν οι αυτόματοι μετεωρολογικοί σταθμοί που βρίσκονται εγκατεστημένοι κοντά στην καλλιέργεια, αλλά κ τις επιλογές του χρήστη.
Η ανάπτυξη αυτού του συστήματος μπορεί να αναλυθεί σε τρία μέρη. Πρώτο μέρος είναι η Βάση Δεδομένων στην οποία εισάγονται τα δεδομένα τα οποία συλλέγονται από τους αυτόματους μετεωρολογικούς σταθμούς ( Για λόγους ευκολίας χρησιμοποιήθηκαν έτοιμα dataset). Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενός εξυπηρετητή (server) ο οποίος θα τρέχει στο παρασκήνιο και θα εξυπηρετεί στα εξής: 1ον θα αποκρίνεται στις «κλήσεις» του χρήστη (Android client) μέσω Web Services, 2ον θα ειδοποιεί τον χρήστη σε περίπτωση κάποιου σημαντικού γεγονότος και 3ον θα λαμβάνει αυτόματες αποφάσεις για ενέργειες πάνω στην καλλιέργεια (έγινε προσπάθεια αυτοματοποίησης της άρδευσης αυτής). Στο τρίτο μέρος βρίσκεται η ανάπτυξη της εφαρμογής η οποία θα τρέχει πάνω σε λειτουργικό Android.
Το σύστημα αυτό προσπαθεί δώσει λύσεις στον χρήστη (γεωργό) πάνω σε θέματα που αφορούν την παρακολούθηση των κλιματικών δεδομένων της καλλιέργειας, αυτοματισμού ορισμένων λειτουργιών, καθώς και ιχνηλασιμότητας ασθενειών (συνδυάζοντας συγκεκριμένους αλγορίθμους) που ενδέχεται να απειλήσουν τα φυτά.
Η υιοθέτηση έξυπνων γεωργικών πρακτικών (smart agriculture) μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση του κόστους καλλιέργειας, στην βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων, στην εξοικονόμηση φυσικών πόρων καθώς και στην ελάττωση των παρενεργειών πάνω στο περιβάλλον και τους υδάτινους πόρους.