Αξιοποίηση τεχνικών ψηφιακού κουκλοθεάτρου στην εκπαιδευτική διαδικασία
Προβολή/ Άνοιγμα
Θεματική επικεφαλίδα
Εκπαίδευση, Προσχολική -- Ηλεκτρονικοί υπολογιστέςΛέξεις κλειδιά
Τεχνικές ψηφιακού κουκλοθέατρου ; Μέθοδος δημιουργίας παράστασης ; Κοινωνικές δεξιότητες ; Role playing ; Tablet ; Ηλεκτρονικοί υπολογιστές ; Προσχολική εκπαίδευση ; Digital puppetry techniques ; Method of making the performance ; Social skills ; Computers ; Preschool education ; Εκπαιδευτικά σενάριαΠερίληψη
Το κουκλοθέατρο αποτελεί τα τελευταία 3.000 χρόνια μια μορφή τέχνης και συγκεκριμένα μία από τις αρχαιότερες μορφές θεάτρου ή παραστάσεων, η οποία αναπτύχθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο. Στην παρούσα διπλωματική εργασία επιχειρείται ο συνδυασμός των πλεονεκτημάτων που προσφέρει αφενός το κουκλοθέατρο και αφετέρου η ένταξη των νέων τεχνολογιών στη μαθησιακή διαδικασία και συγκεκριμένα στην προσχολική εκπαίδευση.
Παρόλο που χρησιμοποιείται αρκετά στα θεματικά πάρκα και στα ζωντανά θέατρα αλλά και για τη δημιουργία ταινιών και τηλεοπτικών παραγωγών, το ψηφιακό κουκλοθέατρο ελάχιστα έχει χρησιμοποιηθεί στην εκπαίδευση. Γίνεται λοιπόν προσπάθεια να διερευνηθούν οι τεχνικές που το χαρακτηρίζουν και να αναζητηθούν τρόποι ενσωμάτωσης του στην εκπαιδευτική διαδικασία μέσω της χρήσης των κατάλληλων βημάτων με τα οποία θα διευκολύνεται η δημιουργία μιας παράστασης που θα αξιοποιεί τις τεχνικές αυτές.
Για τη μελέτη και εξέταση του σκοπού αυτού, πραγματοποιείται στα πλαίσια της προσχολικής εκπαίδευσης μια μελέτη περίπτωσης. Πιο αναλυτικά, σχεδιάστηκε, υλοποιήθηκε και αξιολογήθηκε σε συνθήκες πραγματικής τάξης νηπιαγωγείου, μια εκπαιδευτική παρέμβαση για την ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων, η οποία θα αξιοποιεί τις τεχνικές του ψηφιακού κουκλοθέατρου, τη προτεινόμενη μεθοδολογία για τη δημιουργία μιας παράστασης και το διδακτικό μοντέλο «Παιχνίδι Ρόλων» (Role Playing). Ειδικότερα, αξιοποιούνται διάφορα λογισμικά και προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών και εφαρμογές για κινητές συσκευές και tablet, που σχετίζονται με το ψηφιακό κουκλοθέατρο, αφού πραγματοποιήθηκε διεξοδική αναζήτηση και σύγκριση των εργαλείων αυτών.
Τέλος, χρησιμοποιήθηκαν ως μέσα συλλογής δεδομένων η παρατήρηση και οι ρουμπρίκες, και αναλύθηκαν τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα της μελέτης περίπτωσης.