dc.contributor.advisor | Καραλέκας, Δημήτριος | |
dc.contributor.author | Καρράς, Νεκτάριος-Δημήτριος | |
dc.date.accessioned | 2016-07-04T11:00:47Z | |
dc.date.available | 2016-07-04T11:00:47Z | |
dc.date.issued | 2015 | |
dc.identifier.uri | https://dione.lib.unipi.gr/xmlui/handle/unipi/8908 | |
dc.description.abstract | Οι οικογενειακές επιχειρήσεις και η ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και
υπηρεσιών αποτελούν το κύριο θέμα της παρούσας εργασίας. Οι οικογενειακές
επιχειρήσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο, αποτελούν τη βάση
της οικονομίας και γύρω από αυτές αναπτύσσεται σημαντικό μέρος της οικονομικής
δραστηριότητας μίας χώρας. Ο βασικός στόχος όλων σχεδόν των οικογενειακών
επιχειρήσεων είναι η χάραξη επιτυχημένης πορείας και η συνεχής ανάπτυξή τους, με
σκοπό τη μεταβίβασή τους, υπό τις ευνοϊκότερες συνθήκες στην επόμενη γενεά
διαδόχων. Στο πόνημα αυτό εξετάζεται ενδελεχώς το ζήτημα της καινοτομίας και της
ανάπτυξη νέων προϊόντων από αυτή την κατηγορία επιχειρήσεων. Αρχικά γίνεται μία
εισαγωγή στις οικογενειακές επιχειρήσεις και την επιχειρηματικότητα, ενώ έπειτα
εξετάζεται η έννοια της καινοτομίας. Η διαδικασία της καινοτομικής δραστηριότητας
εμποδίζεται από ορισμένους παράγοντες, όπως ο φόβος της αποτυχίας, η εσωστρέφεια,
το κλίμα στο εσωτερικό της επιχείρησης, το εξωτερικό περιβάλλον, κλπ. Παρόλα τα
εμπόδια όμως, η επιτυχημένη παρακίνηση των εργαζομένων και η παραχώρηση
αρμοδιοτήτων από την ανώτερη διοίκηση σε αυτούς, είναι δυνατό να οδηγήσει την
οικογενειακή επιχείρηση προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης και της καινοτομίας.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη διαδικασία ανάπτυξης των νέων προϊόντων από τις
οικογενειακές επιχειρήσεις, καθώς και στον ρόλο που διαδραματίζει η διαδικασία αυτή
στη σημερινή εποχή της βαθιάς οικονομικής ύφεσης που βιώνει σήμερα η παγκόσμια
οικονομία . Ως πραγματικό παράδειγμα παρατίθεται η περίπτωση της οικογενειακής
επιχείρησης Stayia Farm και της καινοτομίας που εισήγαγε στον κλάδο της παραγωγής
και εμπορίας μελισσοκομικών προϊόντων. Τέλος, η εργασία ολοκληρώνεται με την
παράθεση των κύριων ευρημάτων πρόσφατων επιστημονικών ερευνών, δημοσιευμένων
σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, σχετικά με την διερεύνηση της σχέσης των
οικογενειακών επιχειρήσεων με τη διαδικασία ανάπτυξης νέων, καινοτομικών
προϊόντων, ενώ η μελέτη ολοκληρώνεται με την παρουσίαση των σημαντικότερων
συμπερασμάτων της εργασίας. | el |
dc.format.extent | 87 | el |
dc.language.iso | el | el |
dc.publisher | Πανεπιστήμιο Πειραιώς | el |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.subject | Επιχειρήσεις | el |
dc.title | Οικογενειακές επιχειρήσεις και ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων | el |
dc.type | Master Thesis | el |
dc.contributor.department | Σχολή Ναυτιλίας και Βιομηχανίας. Tμήμα Βιομηχανικής Διοίκησης και Tεχνολογίας | el |
dc.description.abstractEN | Family businesses and innovative products development is the main subject of
this paper. Family businesses, not only in Greece but also throughout the world,
constitute the keystone of the economy. The main goal of most family businesses is their
continuous development with a view to their transfer under the most favorable conditions
to the next generation of successors. In this paper is examined thoroughly the issue of
innovation and new products development by family businesses. Initially an introduction
of family businesses and entrepreneurship is presented and then the concept of innovation
is examined. The process of innovation activity is hampered by several factors, such as
the fear of failure, the introversion, the relationships developed within the enterprise, the
external environment, etc. Despite the obstacles, successful employee motivation and
empowerment of senior management to them, makes possible to lead family business
towards growth and innovation. Particular reference is made to the process of new
products development by family businesses. It is also examined the role of new products
development by family businesses in the current economic recession. As an example of
real case of family business, Stayia Farm and the innovation that introduced in the sector
of apiculture products, is presented. Finally, this paper concludes by listing the main
findings of recent scientific research, published in international journals and investigating
the relationship between family businesses and the process of developing new, innovative
products. The study concludes with the presentation of the main conclusions of the
investigation. | el |
dc.contributor.master | Βιομηχανική Διοίκηση και Τεχνολογία | el |
dc.subject.keyword | Οικογενειακές επιχειρήσεις | el |
dc.subject.keyword | Μικρές επιχειρήσεις | el |
dc.subject.keyword | ΜΜΕ | el |
dc.subject.keyword | Επιχειρηματικότητα | el |
dc.subject.keyword | Καινοτομία | el |
dc.subject.keyword | Ανάπτυξη προϊόντων | el |
dc.subject.keyword | Family businesses | el |
dc.subject.keyword | Small businesses | el |
dc.subject.keyword | SMEs | el |
dc.subject.keyword | Entrepreneurship | el |
dc.subject.keyword | Innovation | el |
dc.subject.keyword | Product development | el |