Αρχικές δημόσιες εγγραφές και η πρώτη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου
Master Thesis
Συγγραφέας
Βαλαβάνης, Ιωάννης Π.
Ημερομηνία
2015Προβολή/ Άνοιγμα
Θεματική επικεφαλίδα
Χρηματιστήρια αξιώνΛέξεις κλειδιά
Ανώνυμες εταιρείες ; Δημόσιες εγγραφές ; Αύξηση μετοχικού κεφαλαίουΠερίληψη
Σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και στην Ελλάδα, παρουσιάζεται εκτενώς η εξέλιξη των πολυμετοχικών ανωνύμων εταιρειών καθώς και η προσπάθειά διασποράς και μεταβίβασης των τίτλων αυτών μέσα σε θεσμικά πλαίσια που θα διευκολύνουν την κίνησή τους ανάμεσα στους υφιστάμενους αλλά και υποψήφιους μετόχους.
Η δημιουργία και ανάπτυξη του θεσμού των χρηματιστηρίων βοήθησε σημαντικά την εξέλιξη των ανωνύμων εταιρειών μέσα από τη συνεχή προσέλκυση αυξανόμενου αριθμού επενδυτών. Η σημαντικότερη ίσως διαδικασία η οποία αναπτύχθηκε μέσα στα χρηματιστήρια ήταν αυτή της δημόσιας εγγραφής μιας εταιρείας προς διαπραγμάτευση.
Τη δημόσια εγγραφή συνήθως σε μεταγενέστερο χρόνο ακολουθούσε μια ή και περισσότερες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου με αντικειμενικό σκοπό την διεύρυνση της ρευστότητας της εκάστοτε εταιρείας. Έτσι έχουν ξεκινήσει προσπάθειες αξιολόγησης των διαδικασιών αυτών, μέσα από τη μέτρηση και ανάλυση φαινομένων που παρουσιάζονται να παρακολουθούν συστηματικά αυτές, με γνώμονα πάντοτε την ανάλυση ανθρωπίνων συμπεριφορών.
Κύριος στόχος της εργασίας αυτής είναι, ο προσδιορισμός της διαδικασίας Δημόσιας Εγγραφής μιας εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η αναγνώριση των φαινομένων που επηρεάζουν την ποιότητα της διαδικασίας της Δημόσιας Εγγραφής και η χρονική σύνδεση των επερχόμενων αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου σε σχέση με την χρηματιστηριακή εξέλιξη της μετοχικής τιμής των εταιρειών.
Τα αποτελέσματα παρουσιάζουν στατιστικά σημαντικά στοιχεία που μπορούν να συνδέσουν την επιλογή μιας ευρύτερης χρονικής περιόδου αύξησης μετοχικού κεφαλαίου από μια εταιρεία με ένα συγκεκριμένο είδος αυξήσεως καθώς και με τη χρηματιστηριακή απόδοση της τιμής της συγκεκριμένης εταιρείας από την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης στο χρηματιστήριο αξιών Αθηνών.
Επιβεβαιώνεται, με τη χρήση οικονομετρικού υποδείγματος το οποίο υπόκειται σε στατιστικούς ελέγχους, η αρχική υπόθεση ότι οι εταιρείες με τις μεγαλύτερες βραχυχρόνιες αποδόσεις στη δευτερογενή αγορά του χρηματιστηρίου επιλέγουν να αυξήσουν το μετοχικό τους κεφάλαιο με καταβολή μετρητών από τους υφιστάμενους αλλά και υποψήφιους μετόχους σε συντομότερο χρονικό διάστημα από ότι θα επέλεγαν για άλλου είδους αυξήσεων.