Οι προκλήσεις για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα κατά την περίοδο της δημοσιονομικής κρίσης του ελληνικού κράτους
View/ Open
Subject
Τράπεζες ; Οικονομική κρίσηKeywords
Κεφαλαιακή επάρκεια ; Ρευστότητα ; Μη εξυπηρετούμενα δάνεια ; Καταθέσεις ; Συγχωνεύσεις – εξαγορές ; Μείωση κόστους ; Χρηματοδότηση οικονομίαςAbstract
Η παρούσα διπλωματική εργασία εκπονήθηκε με στόχο να παρουσιάσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες μέσα σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, το οποίο δημιουργήθηκε λόγω της έντονης δημοσιονομικής κρίσης του ελληνικού κράτους. Τα πρώτα σημάδια της κρίσης εμφανίστηκαν το 2009, ενώ το 2013, την περίοδο συγγραφής της παρούσας μελέτης, η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να ταλανίζεται και να διανύει τον πέμπτο χρόνο ύφεσης.
Οι κυριότερες δυσκολίες που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, αφορούσαν στην εξεύρεση πηγών ρευστότητας, στη διατήρηση της κεφαλαιακής τους επάρκειας και στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ για την αντιμετώπισή τους προσέφυγαν σε συνδυασμένη βοήθεια του ελληνικού Δημοσίου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του μηχανισμού Έκτακτης Παροχής Ρευστότητας (ELA) και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Πέραν της βοήθειας που δέχθηκαν, οι ίδιες οι τράπεζες προχώρησαν σε εκτεταμένες περικοπές εξόδων, καθώς και σε συγχωνεύσεις - εξαγορές με στόχο την ισχυροποίησή τους και την ταχύτερη έξοδο από την κρίση.
Κατά την περίοδο συγγραφής της παρούσας μελέτης (Ιούνιος 2013), είναι σε εξέλιξη η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών που αναμένεται να επαναφέρει την εμπιστοσύνη στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και για πρώτη φορά υπάρχουν εκτιμήσεις για θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για το επόμενο έτος. Στο πλαίσιο της σταδιακά διαφαινόμενης εξόδου από την κρίση, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, οφείλει να αναλάβει τον ρόλο που του αναλογεί, ως μοχλός στήριξης της πραγματικής οικονομίας, χρηματοδοτώντας υγιείς κλάδους και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.