Συγκριτική μελέτη τεχνολογιών UPnP, Web Services, R-OSGi και αξιολόγηση της κλιμακωσιμότητας για την ανάπτυξη κατανεμημένων εφαρμογών
View/ Open
Subject
Δίκτυα υπολογιστών ; Web servicesAbstract
Με τις αυξανόμενες απαιτήσεις της τεχνολογίας τα τελευταία έτη, ολοένα και περισσότερο καθίσταται αναγκαία η ευρεία χρήση κατανεμημένων εφαρμογών για την κάλυψη εταιρικών αναγκών αλλά και για την προσχώρησή τους στην οικιακή δικτύωση.
Η παρούσα διπλωματική εργασία πραγματεύεται την συγκριτική μελέτη των τεχνολογιών UPnP, Web Services και R-OSGi, η καθεμία εκ των οποίων συντελεί πρωταρχικό ρόλο για την ανάπτυξη κατανεμημένων εφαρμογών. Πιο συγκεκριμένα, θα αναλυθεί η δομή της αρχιτεκτονικής της κάθε τεχνολογίας, οι βασικές λειτουργίες που τις διέπουν καθώς επίσης οι τρόποι υλοποίησης τους. Θα γίνει αναφορά στα δικτυακά πρωτόκολλα και πρότυπα τα οποία χρησιμοποιούνται για την επίτευξη των αντίστοιχων διαδικασιών της κάθε τεχνολογίας σε επίπεδο κατανεμημένων εφαρμογών. Θα αναλυθούν ζητήματα ασφάλειας για την εκάστοτε αρχιτεκτονική καθώς και η πληρότητα στις απαιτήσεις που προκύπτουν στον εν λόγω τομέα. Παρατίθενται επίσης τα πλεονεκτήματα που απορρέουν από την χρήση των τριών τεχνολογιών για την ανάπτυξη κατανεμημένων εφαρμογών και τέλος εκτίθεται η καταλληλότητά τους στο πεδίο εφαρμογής βάση των χαρακτηριστικών που προκύπτουν από αυτές.
Στο πρακτικό μέρος υλοποιείται η προσομοίωση ενός δικτύου μιας εμπορικής εφαρμογής όπου περιλαμβάνει 9 περιφερειακές αποθήκες Web Services και μια κεντρική όπου έχει το ρόλο του Main Web Service και ενημερώνεται για την πληροφορία των υπολοίπων. Η προσομοίωση υλοποιήθηκε σε περιβάλλον Eclipse ενώ χρησιμοποιήθηκε ένας Tomcat server κατά την εκκίνηση του οποίου φορτώνονται τα Web Services και περιμένουν από τους Clients να επικοινωνήσουν μαζί τους.
Στο σύστημα δημιουργούνται threads πελατών ο αριθμός των οποίων είναι σκόπιμο να μεταβάλλεται συνάγοντας έτσι στον σκοπό της υλοποίησης όπου αφορά στην αξιολόγηση της κλιμακωσιμότητας της υποδομής των Web Services για την ανάπτυξη κατανεμημένων εφαρμογών.