Αξιοποίηση του εργαλείου Moodle στη διδασκαλία του μαθήματος της Ιστορίας Γ΄ Γυμνασίου
Προβολή/ Άνοιγμα
Θεματική επικεφαλίδα
Ηλεκτρονική μάθηση ; Εκπαίδευση, Δευτεροβάθμια -- Διδασκαλία με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή ; Εκπαίδευση -- Ηλεκτρονικοί υπολογιστές -- ΠρογράμματαΛέξεις κλειδιά
MoodleΠερίληψη
Η παρούσα εργασία ασχολείται με το αν και κατά πόσο η διδασκαλία του μαθήματος της Ιστορίας, μέσω μιας διαδικτυακής εκπαιδευτικής πλατφόρμας, μπορεί να οδηγήσει στην κατάκτηση των στόχων του μαθήματος, στη Γ’ τάξη Γυμνασίου.
Προκειμένου να απαντηθεί αυτό το ερώτημα, πραγματοποιήθηκε έρευνα με τη μέθοδο πειράματος πεδίου και αξιολογήθηκαν στοιχεία μεικτής έρευνας, ποιοτικής και ποσοτικής.
Συγκεκριμένα, μελετήθηκε το κατά πόσο η διδασκαλία της Ιστορίας μέσω της πλατφόρμας Moodle μπορεί να οδηγήσει:
Στην επίτευξη του γενικού σκοπού του μαθήματος της Ιστορίας, που είναι η ανάπτυξη της ιστορικής σκέψης και της ιστορικής συνείδησης.
Το πρώτο μέρος της εργασίας αποτελείται από τα τρία πρώτα κεφάλαια, τα οποία είναι θεωρητικά.
Αρχικά, παρουσιάζεται η διδασκαλία της Ιστορίας, με την παραδοσιακή μορφή, η οποία βρίσκεται και στη βάση του εκπαιδευτικού προβλήματος.
Στη συνέχεια, αναλύεται η διδασκαλία μέσω εκπαιδευτικής πλατφόρμας.
Τέλος, γίνεται αναφορά στη θεωρία μάθησης και στη στρατηγική διδασκαλίας πάνω στις οποίες στηρίζεται η λειτουργία και η χρήση του Moodle, αλλά και η διδασκαλία της Ιστορίας μέσω αυτού.
Το δεύτερο μέρος της εργασίας αφορά στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε.
Στο τέταρτο κεφάλαιο διατυπώνεται το εκπαιδευτικό πρόβλημα, στο οποίο αναφέρεται η παρούσα εργασία. Επίσης, δίνονται στοιχεία για την ερευνητική μεθοδολογία και τεκμηριώνεται η επιλογή της. Ακόμη, αναλύεται η κατασκευή των ερευνητικών εργαλείων που χρησιμοποιήθηκαν για τη συλλογή των αποτελεσμάτων, όπως το τεστ αξιολόγησης και το ερωτηματολόγιο. Σκοπός του ερωτηματολογίου ήταν να καταγραφούν οι απόψεις των μαθητών για την παραδοσιακή διδασκαλία της Ιστορίας, καθώς και για τη διδασκαλία του μαθήματος μέσω Moodle. Τέλος, παρουσιάζεται το εκπαιδευτικό σενάριο που σχεδιάστηκε για τις ανάγκες της συγκεκριμένης έρευνας.
Στο πέμπτο κεφάλαιο, δίνονται τα αποτελέσματα τις έρευνας, από τα οποία βγαίνει το συμπέρασμα ότι:
Το Moodle, λειτουργώντας συμπληρωματικά στη διδασκαλία της Ιστορίας, οδήγησε στην επίτευξη του γενικού σκοπού του μαθήματος, αλλά και των επιμέρους στόχων του από τους μαθητές.
Στο έκτο κεφάλαιο, διατυπώνονται κάποια γενικότερα συμπεράσματα για τα αποτελέσματα της έρευνας.