Οι παράγοντες που προσδιορίζουν τις μη κανονικές μετοχικές αποδόσεις των αγοραστριών εταιριών εισηγμένων επιχειρήσεων έναντι των αντιστοίχων αποδόσεων που αφορούν στην εξαγορά μη εισηγμένων επιχειρήσεων στην Ελληνική αγορά
View/ Open
Abstract
Με αφορμή την συγκεκριμένη μελέτη έγινε προσπάθεια να προσδιοριστούν οι παράγοντες που επηρεάζουν τις μη κανονικές μετοχικές αποδόσεις (CARs) των αγοραστριών εταιριών και των εταιριών στόχων. Για τον σκοπό αυτό εξετάστηκαν για πρώτη φορά με δεδομένα Ελληνικών Επιχειρήσεων μεταβλητές όπως χρηματοοικονομικοί δείκτες κερδοφορίας, ρευστότητας, κεφαλαιακής διάρθρωσης και ανάπτυξης των εταιριών πριν την εξαγορά όπως επίσης και μεταβλητές για τον τρόπο πληρωμής, την εξαγορά θυγατρικής εταιρίας και την μετοχική ιδιοκτησία. Στόχος, λοιπόν, της παρούσας μελέτης είναι να επιβεβαιώσει τα αποτελέσματα της προηγούμενης έρευνας αλλά και να ελέγξει την δύναμη που έχει η χρηματοοικονομική θέση των εταιριών πριν την εξαγορά να επηρεάζει τις μελλοντικές αποδόσεις των αγοραστριών εταιριών δίνοντας κυρίως έμφαση στο καθεστώς της εταιρίας στόχου (εισηγμένη - μη εισηγμένη) για την Ελληνική αγορά.
Η διαφοροποίηση της Ελληνικής αγοράς εξαγορών οφείλεται κυρίως στα διαφορετικά χαρακτηριστικά της χώρας και στην ιδιαιτερότητα των Ελληνικών επιχειρήσεων. Παρά το μικρό μέγεθος και των δυσκολιών ρευστότητας των ιδιωτικών εταιριών, οι στόχοι κερδίζουν την "μερίδα του λέοντος". Μία πιθανή εξήγηση πιθανόν να αποτελεί η μεγάλη συγκέντρωση μετοχικής ιδιοκτησίας, η οποία συνεπάγεται το μικρότερο (ή και μηδενικό) κόστος αντιπροσώπευσης αλλά και την μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη των εταιριών.