Σχεδιασμός και δημιουργία διαδραστικού εκπαιδευτικού υλικού για την προσχολική και την πρωτοσχολική εκπαίδευση
Προβολή/ Άνοιγμα
Θεματική επικεφαλίδα
Εκπαιδευτικό λογισμικό ; Ηλεκτρονική μάθηση ; Εκπαίδευση, Πρωτοβάθμια -- Διδασκαλία με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστήΛέξεις κλειδιά
ΝηπιαγωγείοΠερίληψη
Η παρούσα εργασία σκοπό έχει το σχεδιασμό, τη δημιουργία, την παρουσίαση και την αξιολόγηση ενός ψηφιακού διαδραστικού εκπαιδευτικού υλικού, το οποίο θα μπορεί να υποστηρίζει συμπληρωματικά την εκπαιδευτική διαδικασία στο Νηπιαγωγείο και στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού.
Ο σχεδιασμός και η δημιουργία του εκπαιδευτικού υλικού έγινε λαμβάνοντας υπ` όψιν τις αρχές που διέπουν την εκπαίδευση στις ηλικίες αυτές, οι οποίες αναδεικνύουν το παιχνίδι ως κυρίαρχο διδακτικό μέσο, με το οποίο τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να συνεργάζονται και να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, με τα υλικά και με το περιβάλλον, εμπλεκόμενα έτσι ενεργά στη μαθησιακή διαδικασία. Ακόμη, κατά το σχεδιασμό, λάβαμε υπόψη το γεγονός ότι η χρήση των Νέων Τεχνολογιών και του διαδικτύου συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη και ουσιαστική προσέγγιση της γνώσης.
Αφού προηγήθηκε έρευνα σε παρόμοιο εκπαιδευτικό υλικό για την προσχολική και πρωτοσχολική εκπαίδευση, προχωρήσαμε στο σχεδιασμό και τη δημιουργία του δικού μας υλικού. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες που εμπεριέχει υπηρετούν διδακτικούς στόχους του ΔΕΠΠΣ και του αντίστοιχου ΑΠΣ για το Νηπιαγωγείο και συγκεκριμένα αυτούς που προβλέπονται για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων Γλώσσας, Μαθηματικών και Πληροφορικής. Η διερευνητική ή ευρετική ή καθοδηγούμενη ανακαλυπτική μάθηση πρόσφερε το θεωρητικό υπόβαθρο του σχεδιασμού του εκπαιδευτικού υλικού μας, ενώ η δημιουργία τους έγινε με το συγγραφικό εργαλείο ψηφιακών μαθημάτων Quicklessons.
Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε η έρευνα που αφορούσε στη διαμορφωτική αξιολόγηση του εκπαιδευτικού υλικού σε δύο κατευθύνσεις. Το εκπαιδευτικό υλικό δόθηκε προς χρήση σε μαθητές Νηπιαγωγείου και προς μελέτη και πειραματισμό σε εκπαιδευτικούς προσχολικής εκπαίδευσης. Τα ευρήματα της έρευνας που συλλέχθηκαν από την παρατήρηση κατά την διάρκεια την αλληλεπίδρασης των παιδιών με το εκπαιδευτικό υλικό και τις συνεντεύξεις μετά τη διαδικασία αυτή, αλλά και από τις συνεντεύξεις των νηπιαγωγών, αποκαλύπτουν τελικά τη χρησιμότητά του στην εκπαιδευτική διαδικασία, γεγονός που μας οδηγεί να προτείνουμε τη μελλοντική επέκτασή του.