Η χρήση των πληροφοριακών συστημάτων στο στρατό ξηράς, απαραίτητη προϋπόθεση για την διακίνηση των υλικών.Οι παραλαβές από πηγές προμήθειας εσωτερικού-εξωτερικού με τη χρήση barcode και η μετάβαση στη τεχνολογία του RFID
View/ Open
Subject
Logistics, Military facilities and supplies ; Εφοδιαστική αλυσίδα ; Στρατός -- Μεταφορές -- Πληροφοριακά συστήματα ; Στρατός -- Διοίκηση και Οργάνωση ; Barcode ; RFIDKeywords
Στρατός ξηράς ; Ένοπλες δυνάμειςAbstract
Με την ανάλυση της παρακάτω εργασίας – μελέτης γίνεται, αρχικά, μια αναφορά στον εφοδιασμό στις Ένοπλες Δυνάμεις και ιδιαίτερα στο Στρατό Ξηράς (αφού προηγουμένως έχει τονιστεί η σημαντικότητα της Διοικητικής Μέριμνας στο Στρατό από την προϊστορική εποχή μέχρι και τη σύγχρονη ιστορία).
Εν συνεχεία γίνεται προσπάθεια για να αναλυθούν τα Military Logistics και ο βαθύτερος ρόλος τους στη διεξαγωγή των Στρατιωτικών Επιχειρήσεων, προκειμένου να δοθεί ένας πιο κατανοητός ορισμός γι’ αυτά. Αφού δώσουμε μια σύντομη περιγραφή του συστήματος εφοδιασμού στις Ε.Δ. και ιδιαίτερα στο Σ.Ξ., αναλύοντας και την αποστολή – οργάνωση και λειτουργία του Σώματος Υλικού Πολέμου (ΣΥΠ) και του Κέντρου Ελέγχου Υλικών (ΚΕΥ), περιγράφονται ορισμένες από τις πιο διαδεδομένες τεχνολογικές εφαρμογές στο χώρο των Business Logistics. Με την ανάλυση σ’ αυτές τις εφαρμογές διαπιστώνεται ότι, η χρήση τους στο Σ.Ξ. έχει ωφελήσει στη καλύτερη και εύρυθμη διακίνηση των υλικών. Γίνεται εκτενής ανάλυση της τεχνολογίας του Ραβδοκώδικα (BarCode) και η διαφορά σε σχέση με τη χρήση της τεχνολογίας ραδιοσυχνοτήτων (RFID), με ταυτόχρονη παρουσίαση των πλεονεκτημάτων της τελευταίας σε σχέση με την προηγούμενη.
Συνεχίζοντας γίνεται μια πλήρης ανάλυση του Συστήματος Εφοδιασμού του Σ.Ξ., αναλύωντας το ρεύμα εφοδιασμού από τον προγραμματισμό και την πρόβλεψη των απαιτήσεων – αναγκών σε υλικά – ανταλλακτικά, στην τοποθέτηση παραγγελιών, στις προμήθειες από Πηγές Εσωτερικού - Εξωτερικού, την παρακολούθηση των παραγγελιών (από την παραλαβή των υλικών εώς την χορήγησή τους), την αρχική Στάθμη αποθεμάτων, την απογραφή και αποθήκευση των υλικών μέχρι και την διαδικασία αιτήσεως – χορηγήσεως.
Στο 4ο κεφάλαιο παρουσιάζονται αναλυτικά τα πληροφοριακά συστήματα που χρησιμοποιούνται στο Σ.Ξ. και ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η διασύνδεση τους με τις Πηγές Προμήθειας Εσωτερικού – Εξωτερικού. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στις πηγές προμήθειας εξωτερικού (FMS – NSPA – Λέσχη LEO), για τον τρόπο κωδικοποίησης των υλικών και τον τρόπο τοποθέτησης παραγγελιών μέσω MILSTRIP.
Τέλος έγινε μια προσπαθεια πλήρους ανάλυσης της χρήσης του BarCode και των πλεονεκτημάτων από τη στιγμή που ξεκίνησε η χρήση του στο Σ.Ξ. (2009) μέχρι και σήμερα. Εξετάζοντας το σύστημα εφοδιασμού και τις ανάγκες βελτιστοποίησης του (λαμβάνοντας υπόψη τους παράγοντες που αναλύονται στην εργασία) καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι, το πέρασμα από την εν λόγω τεχνολογία σε αυτή του RFID κρίνεται συμφέρουσα και παρουσιάζεται μέσα από στατιστικά στοιχεία του Αμερικάνικου Στρατου, ο οποίος την χρησιμοποιεί αρκετά χρόνια και που σε αντίστοιχη για τον Ε.Σ. περίπτωση θα μπορούσε να δώσει ευεργετικά αποτελέσματα στους χρόνους παραλαβής και χορήγησης των υλικών σε στρατόπεδα σε όλη την επικράτεια. Επίσης το οικονομικό όφελος εκτιμάται ότι θα είναι τεράστιο, εφόσον λάβουμε υπόψη το όφελος που έχουν αποκομίσει οι Αμερικάνικες αρχές μέχρι σήμερα. Πραγματικοί αριθμοί (είδος – αριθμός υλικών, ποσότητες αυτών) δεν ήταν δυνατό να χρησιμοποιηθούν, διότι δεν επιτρέπεται η κοινοποίησή τους πέραν της υπηρεσίας.