Σχεδίαση αλληλεπιδραστικών μαθημάτων διαδικτυακής εκπαίδευσης με αξιοποίηση σχεδιαστικών χναριών
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Ηλεκτρονική σχεδίαση μαθημάτων ; Εργαλεία ηλεκτρονικής σχεδίασης μαθημάτων ; Διαχωρισμός των εννοιών ; CADMOS ; Moodle ; Learning design ; Learning design tools ; Separation of concernsΠερίληψη
Η παρούσα διδακτορική διατριβή πραγματεύεται την ψηφιακή σχεδίαση ομάδων μαθησιακών δραστηριοτήτων, από εκπαιδευτικούς που έχουν βασικές γνώσεις των τεχνολογιών πληροφορικής και δεν είναι «ειδικοί» στο πεδίο της ηλεκτρονικής σχεδίασης μαθημάτων, ακολουθώντας συγκεκριμένες προδιαγραφές, οι οποίες προκύπτουν από τις απαιτήσεις των εκπαιδευτικών- σχεδιαστών.
Οι εκπαιδευτικοί συνηθίζουν να δημιουργούν σχέδια δραστηριοτήτων στο χαρτί είτε με αφηγηματικό τρόπο είτε χρησιμοποιώντας γραφικές απεικονίσεις. Η απουσία χρήσης μιας τυποποιημένης μεθόδου αναπαράστασης, έχει ως αποτέλεσμα τα σχέδιά τους να ερμηνεύονται δύσκολα από τρίτους και ως συνέπεια να γίνεται δύσκολη η επαναχρησιμοποίησή τους. Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί αρκετά εργαλεία και γλώσσες ψηφιακής σχεδίασης βασιζόμενα είτε σε φόρμες είτε σε γραφικό περιβάλλον και οι εκπαιδευτικοί καλούνται να επιλέξουν ποιο από αυτά μπορεί να ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες τις καθημερινότητάς τους. Η μελέτη της βιβλιογραφίας δείχνει ότι οι απαιτήσεις των εκπαιδευτικών-σχεδιαστών συγκλίνουν στις εξής πιο σημαντικές: ευχρηστία, καθοδήγηση, χρήση σχεδιαστικών χναριών, τυποποίηση, παιδαγωγική ουδετερότητα και σχεδιαστική ευελιξία. Υπάρχει όμως ένα εργαλείο ή γλώσσα ψηφιακής σχεδίασης που να πληροί αυτές τις προδιαγραφές;
Ύστερα από μελέτη των πιο δημοφιλών εργαλείων παρουσιάστηκε η ανάγκη διαμόρφωσης μιας νέας τεχνικής ψηφιακής σχεδίασης, που θα ικανοποιεί τα παραπάνω κριτήρια, και θα υποστηρίζεται άρρηκτα από ένα νέο εργαλείο, το CADMOS. Η τεχνική αυτή βασίζεται στην έννοια του «διαχωρισμού των εννοιών», καθοδηγώντας τη συνολική σχεδίαση ενός σεναρίου στη σχεδίαση δύο μοντέλων, του εννοιολογικού μοντέλου και του μοντέλου ροής των δραστηριοτήτων.
Η προτεινόμενη τεχνική σχεδίασης, αλλά και το εργαλείο CADMOS, δοκιμάστηκαν και αξιολογήθηκαν από εκπαιδευτικούς, κατά τη διεξαγωγή πέντε πιλοτικών εφαρμογών. Τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τις μελέτες αυτές, παρείχαν θετική ανατροφοδότηση, σχετικά με την αποδοχή του εργαλείου από την εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά ανέδειξαν και κάποια θέματα που μπορεί να αποτελέσουν αντικείμενο μελλοντικής έρευνας.