Η σχέση αιτιότητας μεταξύ πληθωρισμού και ανεργίας σε επιλεγμένες χώρες
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Έλεγχος αιτιότητας κατά Granger ; Χρονοσειρές ; Ανεργία ; Εργατικό δυναμικό ; Πληθωρισμός ; Υπερπληθωρισμός ; Καμπύλη Phillips ; Συναρτήσεις αιφνίδιων αντιδράσεων ; Ποσοτική θεωρία χρήματος ; Αποτέλεσμα Fisher ; Αυτοπαλίνδρομα υποδείγματαΠερίληψη
Η σχέση μεταξύ της ανεργίας και του πληθωρισμού είναι ένα θέμα που έχει προσεγγίσει την προσοχή των οικονομολόγων την τελευταία περίοδο περισσότερο από κάθε άλλη χρονική στιγμή στο παρελθόν. Συγκεκριμένα, έχει μεγάλο ενδιαφέρον, η διερεύνηση του κατά πόσο επηρεάζει η μία μεταβλητή τις τιμές της άλλης. Σκοπός της διπλωματικής εργασίας είναι να γίνει μια προσπάθεια για να προσδιοριστεί αν το ένα μέγεθος αιτιάζει το άλλο ή αιτιάζεται από αυτό ή ακόμα αν είναι ανεξάρτητα. Η διενέργεια ελεγχόμενου πειράματος για τον προσδιορισμό της σχέσης αιτίας – αιτιατού γίνεται με τον έλεγχο κατά Granger και εφαρμόζωντας τη VAR ανάλυση.
Αρχικά, πριν προκύψουν τα εμπειρικά αποτελέσματα, ορίστηκαν τα μεγέθη του πληθωρισμού και της ανεργίας, έγινε αναφορά στα αίτια και στα αποτελέσματά τους, παρουσιάστηκαν τα δεδομένα στις επιλεγμένες χώρες μέσω διαδοχικών χρονοδιαγραμμάτων και έγινε θεωρητική περιγραφή της ανάλυσης χρονοσειρών και της μεθοδολογίας που ακολουθήθηκε στο εμπειρικό μέρος της εργασίας.
Τα εμπειρικά αποτελέσματα περιλαμβάνουν τους ελέγχους μοναδιαίας ρίζας, την επιλογή του κατάλληλου VAR υποδείγματος σε κάθε χώρα, τους ελέγχους αιτιότητας και τη γραφική απεικόνιση των συναρτήσεων αιφνίδιων αντιδράσεων και έδειξαν συν τοις άλλοις ότι υπάρχει αιτιώδης σχέση, ανάμεσα στην ανεργία και στον πληθωρισμό σε επιλεγμένες χώρες. Συγκεκριμένα, η κατεύθυνση της σχέσης αιτιότητας είναι από την ανεργία προς τον πληθωρισμό σε οχτώ από τις δεκαπέντε χώρες που συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυση. Σε τέσσερις χώρες δεν υπάρχει καμία σχέση αιτιότητας, σε μία η σχέση αιτιότητας είναι αμφίδρομη, ενώ μόλις σε δύο ο πληθωρισμός αιτιάζει την ανεργία.