Αναλυτικές μέθοδοι και πολυκριτήρια συστήματα υποστήριξης αποφάσεων υπό αβεβαιότητα: το σύστημα Τάλως
Doctoral Thesis
Συγγραφέας
Χριστοδουλάκης, Νικόλαος
Ημερομηνία
2015Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Visual C#Περίληψη
Το ΣΥΑ που αναπτύχθηκε είναι ένα εργαλείο που βοηθάει τον αποφασίζοντα σε καταστάσεις όπου επιθυμεί να αξιολογήσει και κατατάξει (προβληματική α’) διάφορες δράσεις (εναλλακτικές, προσφορές, στρατηγικές έργα, κλπ) οι οποίες ορίζονται από διάφορα κριτήρια. Η απόδοση αυτών των δράσεων σε κάθε ένα από τα κριτήρια μπορεί να είναι γνωστή με ένα βαθμό αβεβαιότητας με βάση τη λογική ότι αυτά χαρακτηρίζονται από μια πιθανοτική κατανομή σε κάθε εκτιμώμενο τμήμα του κριτηρίου. Γενικά, το ΣΥΑ δίνει τη δυνατότητα για κατάταξη όλων των δράσεων η οποία καθορίζεται από μια συνάρτηση χρησιμότητας που δημιουργείται για να προβάλλει το σύστημα προτιμήσεων του αποφασίζοντα.
Η γλώσσα που επιλέχθηκε για τον προγραμματισμό είναι η Visual C#, και χρησιμοποιήθηκε το περιβάλλον ανάπτυξης Visual Studio .NET 2012 της Microsoft. Η επιλογή της C# δεν είναι τυχαία αλλά θεωρήθηκε ως η πιο κατάλληλη γλώσσα για την ικανοποίηση των απαιτήσεών μας. Χρειάζονταν μία γλώσσα προγραμματισμού που θα χειριζόταν με ταχύτητα σημαντικό αριθμό μαθηματικών πράξεων, χωρίς να χρειάζεται η ανάπτυξη μεγάλης έκτασης κώδικα. Η C# είναι μία δομημένη γλώσσα, η οποία επιτρέπει σε μεγάλα προγράμματα να συντίθενται από μικρότερα, ευκολονόητα τμήματα κώδικα. Έχει πολλά των χαρακτηριστικών μιας γλώσσας υψηλού επιπέδου, αλλά μπορεί επίσης να χειριστεί τις ίδιες προγραμματιστικές λεπτομέρειες, σα συμβολική γλώσσα. Επίσης, η C# κάλυψε απόλυτα τις ανάγκες μας στον τομέα των γραφικών που απαιτεί μια GUI εφαρμογή.
Για την επίλυση των γραμμικών προγραμμάτων που προκύπτουν από την εφαρμογή των μεθόδων Stochastic UTA, SMAA, UTA GMS και Extreme Ranking, δημιουργήθηκε ένας LP Solver ο οποίος παίρνει σαν είσοδο έναν πίνακα Simplex και στη συνέχεια τον επιλύει. Ο Simplex Solver που δημιουργήσαμε χρησιμοποιείται επίσης κατά τη διάρκεια της ανάλυσης μεταβελτιστοποίησης.
Η εφαρμογή λογισμικού που αναπτύχθηκε αποτελείται από 50 φόρμες και 9 εξωτερικές κλάσεις. Ο συνολικός αριθμός των γραμμών κώδικα που χρειάστηκαν για την ολοκλήρωση της εφαρμογής είναι περίπου 20.000.