Σύστημα ηλεκτρονικής διαχείρισης των προμηθειών. Μελέτη περίπτωσης Υπουργείου Οικονομικών
Προβολή/ Άνοιγμα
Θεματική επικεφαλίδα
Προμήθειες δημοσίου τομέα -- ΕλλάδαΠερίληψη
Η ραγδαία αύξηση της χρήσης της τεχνολογίας, στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων, η χρήση των τηλεπικοινωνιών για την μεταξύ τους επικοινωνία και ιδιαίτερα η ανάπτυξη της πληροφορικής και του διαδικτύου, συνετέλεσε στην αλλαγή του τρόπου επικοινωνίας, σε προσωπικό και κυρίως σε επαγγελματικό επίπεδο. Σε όλη αυτή την διαδικασία των ανακατατάξεων και εξελίξεων δεν έμεινε αμέτοχη η διοίκηση των κρατικών υπηρεσιών, ούτε ο τρόπος της παροχής των υπηρεσιών της προς τους πολίτες. Το κράτος σήμερα καλείται συνεχώς να ακολουθήσει τις γρήγορες αλλαγές που έχουν επέλθει στην κοινωνία και στην μεταξύ τους επικοινωνία.
Στην παρούσα διατριβή γίνεται αναφορά στην μετεξέλιξη αυτή της κοινωνίας, σε κοινωνία της πληροφορίας και του διαδικτύου καθώς και στη συνεχή προσπάθεια προσαρμογής, του κρατικού μηχανισμού και των νομικών θεσμών στα νέα δεδομένα, προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα ζωής των πολιτών και η ασφάλεια των συναλλαγών τους. Παρουσιάζεται η μεταμόρφωση του δημόσιου τομέα, η οποία επιτελείται μέσω της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, με σκοπό τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και του κόστους παροχής των υπηρεσιών του, με την ταυτόχρονη ασφάλεια των συναλλαγών των πολιτών και των επιχειρήσεων με το Ελληνικό Δημόσιο. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο επιχειρείται και η εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Συστήματος Προμηθειών του Δημόσιου Τομέα.
Αναλύεται το βασικό νομοθετικό πλαίσιο που αφορά στις κρατικές προμήθειες, στην έννοια της σύμβασης ως δικαιοπραξία, στην ισχύ της ηλεκτρονικής - ψηφιακής υπογραφής, η οποία θεωρείται ο ακρογωνιαίος λίθος για την δυνατότητα εφαρμογής των ηλεκτρονικών συμβάσεων και του ενιαίου συστήματος εφαρμογής αυτών για όλο το δημόσιο τομέα.
Περιγράφεται ο τρόπος κατάρτισης των δημοσίων συμβάσεων με ηλεκτρονικά μέσα και η νομιμοποίηση αυτών με βάση την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Παρατίθεται αναλυτικά η βασική νομοθεσία περί κρατικών προμηθειών σε κοινοτικό και εθνικό επίπεδο, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει μέχρι σήμερα, ώστε να δοθεί πλήρης εικόνα των νομοθετικών πλαισίων ανάπτυξης των Δημοσίων Συμβάσεων, στα οποία συνεπώς πρέπει να προσαρμοσθούν και ενταχθούν όλες οι διαδικασίες εκτέλεσης των ηλεκτρονικών συμβάσεων. Γίνεται μνεία στην έναρξη λειτουργίας του νέου Εθνικού Ηλεκτρονικού Συστήματος Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ) στο Ελληνικό Δημόσιο (e procurement), στα οφέλη που αναμένεται να προκύψουν από την εφαρμογή του, καθώς και στις δυσλειτουργίες και στα προβλήματα που ανακύπτουν κατά την έναρξη εφαρμογής του. Επίσης γίνεται αναφορά στην συμμετοχή, του Υπουργείου Οικονομικών ως Αναθέτουσας αρχής στο ηλεκτρονικό σύστημα των δημοσίων συμβάσεων και ακολουθεί ενδεικτική πρόταση για την καλύτερη αντιμετώπιση των διαδικασιών προμηθειών σε επίπεδο οργάνωσης, εκτέλεσης καθώς και εξοικονόμησης πόρων.
Η εργασία ολοκληρώνεται με κάποια συμπεράσματα και στη συνέχεια παρατίθενται δύο παραρτήματα. Στο παράρτημα Α παρουσιάζεται η κατ’ άρθρο ανάλυση και κωδικοποίηση του Π.Δ. 60/2007 που αφορά στην προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας 2004/18/ΕΚ. Η αναλυτική παρουσίαση του συγκεκριμένου νομοθετήματος γίνεται καθώς αυτό αποτελεί το βασικό νομοθετικό κείμενο, σχετικά με τον συντονισμό των διαδικασιών σύναψης δημοσίων συμβάσεων έργων, προμηθειών και υπηρεσιών, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει μέχρι σήμερα. Στο παράτημα Β παρατίθεται πρόσφατη διακήρυξη ηλεκτρονικού ανοικτού διαγωνισμού, με χρήση της πλατφόρμας του (ΕΣΗΔΗΣ), μέσω της διαδικτυακής πύλης www.promitheus.gov.gr του συστήματος, για το Υπουργείο Οικονομικών.
Τέλος ακολουθεί η Ελληνική και ξένη βιβλιογραφία.