Το νομοθετικό πλαίσιο και οι ιδιαιτερότητες των μονάδων εναλλακτικού τουρισμού
Προβολή/ Άνοιγμα
Θεματική επικεφαλίδα
Τουρισμός -- Δίκαιο και νομοθεσία ; Τουρισμός -- Περιβαλλοντικές απόψεις ; Εναλλακτικός τουρισμόςΠερίληψη
Η παρούσα διπλωματική εργασία εκπονήθηκε στο πλαίσιο του Μεταπτυχιακού Προγράμματος << Μάνατζμεντ Τουρισμού>> του Πανεπιστημίου Πειραιώς και αναφέρεται στο νομοθετικό πλαίσιο και τις ιδιαιτερότητες που διέπουν τις μονάδες του εναλλακτικού τουρισμού . Ο εναλλακτικός τουρισμός αποτελεί μια νέα πραγματικότητα στο τουριστικό γίγνεσθαι και μπορεί να δημιουργήσει προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν της Ελλάδας προσελκύοντας μία νέα μερίδα τουριστών, υψηλότερου οικονομικού, μορφωτικού κλπ. επιπέδου.
Σκοπός της μελέτης είναι να καταγραφούν με αναλυτικό, κατά το δυνατόν, τρόπο οι κανόνες δικαίου που αφορούν στις μονάδες του εναλλακτικού τουρισμού. Ειδικότερα η μελέτη αναφέρεται στο σύνολο των κανόνων δικαίου που αφορούν στους όρους, τις προϋποθέσεις και τις διαδικασίες για την ίδρυση και λειτουργία των μονάδων εναλλακτικού τουρισμού, αλλά και των κανόνων δικαίου που ρυθμίζουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις αφενός των επιχειρηματιών, και αφετέρου των πελατών αυτών, όπως επίσης και τα του ελέγχου και της εποπτείας της Πολιτείας επί των καταλυμάτων αυτών.
Η μελέτη αποτελείται από δέκα κεφάλαια:
Στο πρώτο κεφάλαιο παρατίθενται ο ορισμός και τα είδη του εναλλακτικού τουρισμού ενώ καταγράφονται και αίτια της στροφής των τουριστών σε αυτό το είδος τουρισμού.
Το δεύτερο κεφάλαιο αναφέρεται στην περιβαλλοντική πολιτική που ασκεί η Πολιτεία στις υπό ανέγερση μονάδες εναλλακτικού τουρισμού με σκοπό τη πρόληψη δυσμενών περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην περιοχή ανέγερσης.
Στο τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζονται όλες οι νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν τις περιφράξεις των γηπέδων των μονάδων εναλλακτικού τουρισμού.
Στο τέταρτο, πέμπτο, έκτο, έβδομο, όγδοο και ένατο κεφάλαιο παρουσιάζονται αναλυτικά οι κανόνες δικαίου που διέπουν τα συνεδριακά κέντρα, τα ψυχαγωγικά θεματικά πάρκα, τις μονάδες αθλητικού τουρισμού, τις μονάδες ιαματικού τουρισμού, τα αγροτουριστικά καταλύματα και τις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις στο θαλάσσιο τουρισμό αντίστοιχα.
Τέλος στο δέκατο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την παρούσα μελέτη, γίνεται μία κριτική προσέγγιση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου των μονάδων εναλλακτικού τουρισμού και παρατίθενται κάποιες προτάσεις για τη βελτίωση αυτού.