Αποτελεσματικότητα της διαχείρισης κινδύνων στη δημόσια υγεία: ο τομέας ελέγχου ασφάλειας των τροφίμων.
Effectiveness of risk management in public health: the field of food safety control.
Προβολή/ Άνοιγμα
Θεματική επικεφαλίδα
Δημόσια υγεία -- Ελλάδα ; Διασφάλιση ποιότητας ; Τεχνολογία τροφίμων ; Τροφή -- Μέτρα ασφαλείας ; Διαχείριση κινδύνου ; Κρέας -- Έλεγχος ; Meat industry and tradeΠερίληψη
Η σημαντικότητα της ασφάλειας των τροφίμων και της διατροφής στην διατήρηση της δημόσιας υγείας αποτελεί ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός και η μη αποτελεσματική διαχείριση της προκαλεί μεγάλο οικονομικό κόστος (Battelle, 2005; Busby, Roberts, Lin, & MacDonald, 1996) καθώς και ανθρώπινες απώλειες (Centers for Disease Control, 2005; Mead et al., 1999). Βασικό ρόλο λοιπόν στην διαχείριση της ασφάλειας των τροφίμων και την ελαχιστοποίηση των κίνδυνων για την παραγωγή ασφαλών τροφίμων για την διατήρηση της δημόσιας υγείας αποτελεί ο επίσημος έλεγχος από τις αρμόδιες αρχές σε εγκαταστάσεις τροφίμων ζωικής προέλευσης οι οποίες εμπίπτουν στο πλαίσιο εφαρμογής των απαιτήσεων των Ευρωπαϊκών Κανονισμών ( Doménech 2011). Μέσω της καταγραφής των στοιχείων της επίσημης επιθεώρησης καθίσταται δυνατή η εξαγωγή ουσιαστικών συμπερασμάτων για το επίπεδο επικινδυνότητας των εγκαταστάσεων και επιτρέπει τον στοχευόμενο σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των κινδύνων οι οποίοι μπορούν να προκύψουν. Τα επόμενα χρόνια ενώ οι ανάγκες για τον έλεγχο προϊόντων διατροφής θα αυξηθούν λόγο της οικονομικής κρίσης, της ελεύθερης διακίνησης των προϊόντων (παγκοσμιοποιημένη αγορά), των τεχνολογικών εξελίξεων, των κοινωνικών-δημογραφικών μεταβολών δεν προβλέπεται η ενδυνάμωση των κρατικών υπηρεσιών για τη πραγματοποίηση των επιθεωρήσεων καθώς η έλλειψη προσωπικού και οικονομικών πόρων αποτελεί πλέον ελληνική αλλά και διεθνής πραγματικότητα. Αναπόφευκτα λοιπόν δημιουργείται η ανάγκη καλύτερης οργάνωσης του ήδη υπάρχοντος ελεγκτικού τομέα με σκοπό την πρόληψη και αποφυγή των διατροφικών σκανδάλων όπως αυτά παρουσιάσθηκαν τα προηγούμενα χρόνια και την αναμενόμενη κρίσης εμπιστοσύνης των καταναλωτών( Banati 2011). Αξιόπιστο μέσο αξιολόγησης της διαχείριση των κίνδυνων μπορεί να αποτελέσει η ανάλυση των καταγραφών των επιθεωρήσεων οι οποίες εκτιμούν το επίπεδο συμμόρφωσης των εγκαταστάσεων με τις απαιτήσεις της σχετικής νομοθεσίας για την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων. Η παρούσα μελέτη έχει σαν σκοπό την περιγραφή όλων τα σταδίων του έλεγχου τα οποία θα πρέπει να ακολουθούνται και μέσω της ανάλυσης των έγκυρων στοιχείων των αναφορών των επιθεωρήσεων θα προσπαθήσει να αποτυπώσει το επίπεδο επικινδυνότητας των εγκαταστάσεων παραγωγής κρέατος και προϊόντων κρέατος της Περιφέρειας Αττικής και κατ’ επέκταση θα εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητα της διαχείρισης της ασφάλειας από τις αρμόδιες αρχές. Στόχος της μελέτης αποτελεί η διαμόρφωση προτάσεων για την καλύτερη διαχείριση των πόρων, μείωση του κόστους, την αναδιοργάνωση του ελεγκτικού μηχανισμού με αναμενόμενη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των παραγόμενων υπηρεσιών διαμορφώνοντας έτσι τις προϋποθέσεις για την αναβάθμιση του επιπέδου υγείας του πληθυσμού.