Χρηματοοικονομική αξιολόγηση αγροτουριστικής μονάδας στο νομό Χανίων
Master Thesis
Συγγραφέας
Μπαλωμενάκης, Ηρακλής Μ.
Ημερομηνία
2012-10-09Επιβλέπων
Τσαγκαράκης, ΝικόλαοςΠροβολή/ Άνοιγμα
Θεματική επικεφαλίδα
Αγροτικός τουρισμός -- Χανιά (Νομός) ; Αγροτουρισμός -- Διοίκηση και οργάνωσηΠερίληψη
Μια σημαντική μορφή εναλλακτικού τουρισμού και η περισσότερο διαδεδομένη είναι ο αγροτουρισμός. Η πρώτη εμφάνιση του τουρισμό σε προορισμούς οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως αγροτικές περιοχές πραγματοποιείται στις ΗΠΑ κατά την δεκαετία του 1960. Διακρίνονται δυο παραλλαγές, το Farm / Ranch based Tourism και το Hotel / resort based Tourism. Ο αγροτουρισμός ήδη από την δεκαετία του 1970 θεωρήθηκε για τις χώρες της Ευρώπης μια στρατηγική επιλογή με ιδιαίτερο μέλλον, καθώς συμβάλλει στην μόνιμη εγκατάσταση του πληθυσμού στην ύπαιθρο, στην ενδυνάμωση της κοινωνικής σύνδεσης του τοπικού πληθυσμού, στην δημιουργία θέσεων απασχόλησης και μακροπρόθεσμα στην οικονομική αλλά και κοινωνική ανάπτυξη των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών. Επίσης, βοηθάει στη προστασία και διατήρηση του παραδοσιακού αγροτικού τοπίου, στην ανάδειξη σημείων ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και στην εξισορροπημένη διαχείριση φυσικών πόρων. Κατά την δεκαετία του 1980 παρατηρείται η ανάπτυξη του αγροτουρισμού κυρίως στην Ιταλία και αφορά αγροτουριστικά συγκροτήματα τα οποία έχουν συνεταιριστική μορφή. Όσον αφορά την χώρα μας Ο αγροτικός τουρισμός κάνει την εμφάνιση του στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1960 με καθαρά εμπειρική μορφή. Κατά την δεκαετία του 1970 δημιουργούνται οι πρώτοι οργανωμένοι ξενώνες φιλοξενίας αγροτουριστών. Με την ένταξη της Ελλάδας το 1981 στην ΕΕ, καταρτίστηκε και στη χώρα μας πρόγραμμα αγροτικού τουρισμού. Η παρούσα εργασία, αποτελείται από δυο γενικά μέρη. Στο πρώτο (Μέρος Α) παρουσιάζονται στοιχεία για τον αγροτουρισμό και στο δεύτερο (Μέρος Β) γίνεται η παρουσίαση και αξιολόγηση μιας αγροτουριστικής μονάδας. Σκοπός της μελέτης αυτής είναι να παρουσιάσει τον αγροτουρισμό και να μπορέσει να κάνει σαφή την σημασία του και τον τρόπο που μπορεί να επηρεάσει το κοινωνικό, το οικονομικό και το πολιτισμικό περιβάλλον μέσα στο οποίο δραστηριοποιείται. Μέσω της αναλυτικής παρουσίασης του, παρουσιάζονται οι ευεργετικές συνέπειες που προσφέρει ο αγροτουρισμός στην ανάπτυξη της υπαίθρου και πιο συγκεκριμένα των ορεινών - μειονεκτικών περιοχών. Τέλος η μελέτη αυτή προσπαθεί να παρουσιάσει τους τρόπους με τους οποίους μια αγροτουριστική μονάδα η οποία δραστηριοποιείται στην Κρήτη μπορεί να καταστεί βιώσιμη, επικερδής και να αποτελέσει πόλο έλξης για τουρίστες καθώς και μοχλό ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής.