Ανάλυση κλάδου χυμών - αναψυκτικών. Η συμβολή της επιχειρηματικότητας στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων του κλάδου
Master Thesis
Συγγραφέας
Πολύζου, Μαρία Α.
Ημερομηνία
2011-11-30Προβολή/ Άνοιγμα
Θεματική επικεφαλίδα
Επιχειρήσεις -- Ανταγωνιστικότητα ; Επιχειρηματικότητα ; Διοίκηση και οργάνωση ; Χυμοί -- ΑναψυκτικάΠερίληψη
Στη παρούσα διπλωματική εργασία αρχικά, αναλύονται οι μεταβλητές που απαρτίζουν τόσο το εσωτερικό όσο και το εξωτερικό περιβάλλον μιας επιχείρησης και εν συνεχεία περιγράφεται το υπόδειγμα των πέντε δυνάμεων του καθηγητή Michael E. Porter. Το υπόδειγμα αυτό αποτελεί ένα από τα πιο αποτελεσματικά θεωρητικά υποδείγματα τα οποία χρησιμοποιούνται τόσο για την περιγραφή της δομής ενός κλάδου όσο και την εκτίμηση του ανταγωνιστικού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο μια επιχείρηση δραστηριοποιείται. Στη συνέχεια αναλύονται τα στοιχεία του κλάδου των χυμών – αναψυκτικών ο οποίος αποτελεί και το βασικό αντικείμενο μελέτης της συγκεκριμένης εργασίας. Πιο συγκεκριμένα, γίνεται ανάλυση της προσφοράς και της ζήτησης του κλάδου καθώς και των παραγόντων που επηρεάζουν την προσφορά και τη ζήτηση των προϊόντων του εξεταζόμενου κλάδου. Επίσης, σημαντική θα είναι η ανάλυση της δομής και της διάρθρωσης του κλάδου καθώς και ιδιαίτερα χρήσιμων μεγεθών, όπως τα μερίδια της αγοράς, τα επίπεδα κατανάλωσης των παρεχόμενων προϊόντων, οι πωλήσεις, η διαφημιστική δαπάνη των εταιρειών του κλάδου καθώς και η δομή του δικτύου διανομής. Επιπλέον, γίνεται ανάλυση των πέντε δυνάμεων που σύμφωνα με τον Porter καθορίζουν το βαθμό έντασης του ανταγωνισμού συγκεκριμένα για τον κλάδο χυμών – αναψυκτικών, από όπου διαφαίνονται και οι προοπτικές για τη μελλοντική πορεία του κλάδου. Στη συνέχεια, ορίζονται οι έννοιες της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας και τέλος αναλύεται ο τρόπος με τον οποίο η επιχειρηματικότητα συμβάλλει στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων του κλάδου χυμών – αναψυκτικών.