Αναδιοργάνωση εφοδιαστικής αλυσίδας αγροτικών προϊόντων (κλάδος νωπών λαχανικών)
Master Thesis
Συγγραφέας
Ζερβός, Γιώργος Ι.
Ημερομηνία
2008-11-10Προβολή/ Άνοιγμα
Θεματική επικεφαλίδα
Farm produce -- Marketing ; Business logisticsΠερίληψη
Η εργασία αναφέρεται στην Αναδιοργάνωση Αλυσίδας Εφοδιασμού Αγροτικών
Προϊόντων. Λέγοντας αγροτικά προϊόντα εννοούμε μια τεράστια γκάμα από προϊόντα
(σιτάρι, καλαμπόκι, λάδι, γάλα, κατεψυγμένα ή φρέσκα φρούτα και λαχανικά ) και έτσι η εργασία θα πρέπει να περιοριστεί σε μια συγκεκριμένη ομάδα προϊόντων. Αυτό θα πρέπει να γίνει διότι δεν έχουν όλα τα προϊόντα τα ίδια χαρακτηριστικά και τα ίδια κανάλια διανομής. Εξάλλου μια άκρως ενδιαφέρουσα ομάδα προϊόντων από
ερευνητικής πλευράς είναι τα φρέσκα ή νωπά λαχανικά. Η επιλογή αυτής της ομάδας
προϊόντων παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον καθώς είναι προϊόντα με μικρό χρόνο ζωής και μεγάλη κατανάλωση, ενώ σύμφωνα με άρθρα και δημοσιεύματα ένας χώρος όπου το εμπόριο δεν λειτουργεί αποδοτικά στην Ελλάδα. Επιπροσθέτως, η Ελλάδα είναι μια χώρα με μεγάλη παραγωγή σε τέτοια προϊόντα και μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατα στατιστικά στοιχεία, κατέχει την 5η θέση (σε ποσότητες) σε παραγωγή λαχανικών στην ΕΕ Τα νωπά ή φρέσκα λαχανικά είναι μια μεγάλη ομάδα προϊόντων που έχουν κοινά χαρακτηριστικά και όμοιο κανάλι διανομής στην Ελλάδα. Τα φρέσκα λαχανικά, έτσι όπως αναφέρονται στην παγκόσμια βιβλιογραφία, είναι:
πατάτα, ντομάτες, πιπεριά, αγγούρι, καρότο, κρεμμύδι, λάχανο, σπαράγγι,
μαρούλι (με ευρύτερη κατανάλωση) , ενώ την λίστα συμπληρώνουν:
αγκινάρα, άνηθο, πράσο, ραντίτσιο, κολοκύθι, ραπανάκι, ρόκα, κουνουπίδι,
σέλερυ, σελινόριζα, σκόρδο, σπανάκι, λεμόνι, μαϊντανός, μανιτάρι ,μελιτζάνα,
φινόκιο, μπρόκολο. Ο κλάδος των φρούτων και λαχανικών είναι ίσως ένας από τους σημαντικότερους κλάδους της ελληνικής βιομηχανίας τροφίμων με έντονα εξαγωγικό χαρακτήρα.