Οι κρατικές ενισχύσεις στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας : η περίπτωση της Ελλάδας και της Κύπρου

Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Ανταγωνισμός ; Κρατικές ενισχύσεις ; Αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ; Ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ; Κυπριακή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ; Δίκαιο ελεύθερου ανταγωνισμού ; Απελευθέρωση αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ; Ενεργειακή πολιτική ; Υπηρεσίες γενικού οικονομικού συμφέροντος ; Η αρχή της ενεργειακής αλληλεγγύης ; Μοντέλο Στόχος (EU Target Model) ; Ενεργειακές δέσμεςΠερίληψη
Η παρούσα διπλωματική εργασία, εκπονήθηκε και υπεβλήθη στο πλαίσιο του διατμηματικού προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών «Δίκαιο και Οικονομία – Master in Law & Economics», της Σχολής Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών, του Πανεπιστημίου Πειραιώς, για την απόκτηση του μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών. Στόχος της, αποτελεί η ανάδειξη των ζητημάτων ανταγωνισμού που ανακύπτουν στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και ειδικότερα, (η ανάδειξη) των ζητημάτων κρατικών ενισχύσεων που ανακύπτουν στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας και της Κύπρου. Το υπό κρίση ζήτημα, διαθέτει καίρια σημασία, καθότι λαμβάνει προεκτάσεις οικονομικής και νομικής φύσεως, στην Ένωση και στην επικράτεια των κρατών μελών αυτής.
Αρχικά, επιχειρείται μια εισαγωγή - αναφορά στην σημασία του ελεύθερου ανταγωνισμού, για τη λειτουργία της εσωτερικής, ενωσιακής αγοράς και στην αρμοδιότητα των οργάνων της Ένωσης, να νομοθετούν στον εν λόγω τομέα. Στο ίδιο κεφάλαιο, γίνεται αναφορά στην ενεργειακή πολιτική της Ένωσης και αναδεικνύεται η σημαντικότητα της ύπαρξης μιας απελευθερωμένης ενωσιακής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που συμβάλλει στην ολοκλήρωση της προαναφερόμενης εσωτερικής αγοράς.
Στο πρώτο κεφάλαιο, επιχειρείται η οικονομική ανάλυση των κρατικών ενισχύσεων, ως περιπτώσεων πρόκλησης του ελεύθερου ανταγωνισμού, ακολουθεί δε, στο δεύτερο κεφάλαιο, η μελέτη της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τα χαρακτηριστικά και η διαδικασία απελευθέρωσής της, καθώς επίσης μελετάται η μορφή που διαθέτει σήμερα, η ελληνική και κυπριακή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Έπειτα, στο τρίτο κεφάλαιο, ερευνάται ο χαρακτηρισμός της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, ως υπηρεσίας γενικού οικονομικού συμφέροντος (Υ.Γ.Ο.Σ.) και η εφαρμογή των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις, στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παροχή υπηρεσιών γενικού οικονομικού συμφέροντος.
Τέλος, στο τέταρτο κεφάλαιο, μελετώνται ειδικότερες περιπτώσεις κρατικών ενισχύσεων σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ελληνική και στην κυπριακή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και συγκεκριμένα (μελετώνται), (α) οι υποθέσεις Τ- 542/11, ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε. κατά Επιτροπής (αίτηση ακύρωσης), C- 590/14P, ΔΕΗ και Επιτροπή κατά ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (αίτηση αναίρεσης) και Τ-542/11 RENV, ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κατά Επιτροπής (αίτηση ακύρωσης), (β) οι συνεκδικαζόμενες υποθέσεις Τ-639/14 RENV, T-352/15 και 740/17, ΔΕΗ ΑΕ κατά Επιτροπής, (γ) η υπ’ αριθ. 207/13-06-2003 απόφαση του Εφόρου Ελέγχου Δημοσίων Ενισχύσεων της Κύπρου και (δ) η υπ’ αριθ. 183/21-02-2003 απόφαση του Εφόρου Ελέγχου Δημοσίων Ενισχύσεων της Κύπρου.