Ο ρόλος των Τ.Π.Ε στη παιχνιδοκεντρική μάθηση σε παιδιά προσχολικής ηλικίας

Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Τ.Π.Ε ; Παιχνιδοκεντρική μάθηση ; Προσχολική ηλικίαΠερίληψη
Η χρήση των νέων τεχνολογιών έχει κατακλύσει την σημερινή πραγματικότητα σε παγκόσμιο επίπεδο, βλέποντας την επίδρασή τους ακόμα και στις πολύ μικρές ηλικίες. Η παρούσα διπλωματική εργασία εξετάζει την αξιοποίηση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ) στον τομέα της προσχολικής εκπαίδευσης και ποια είναι η επιρροή τους μέσω της παιχνιδοκεντρικής μάθησης. Η θεωρητική προσέγγιση του θέματος βασίστηκε σε μια επιλογή μελετών μέσω της συστηματικής βιβλιογραφικής επισκόπησης, στην ελληνική και ξένη βιβλιογραφία ώστε να παρουσιαστεί τι συμβαίνει σε εκπαιδευτικές μονάδες σε διάφορες πόλεις ανά τον κόσμο. Ενώ για το πρακτικό μέρος χρησιμοποιείται ως ερευνητικό εργαλείο το ερωτηματολόγιο, με 20 ερωτήσεις, με σκοπό να παρουσιάσουμε τα δεδομένα που υπάρχουν στα σχολεία προσχολικής αγωγής στην ελληνική επικράτεια και συγκεκριμένα στο νομό Θεσσαλονίκης.
Στόχος της βιβλιογραφικής επισκόπησης είναι να εξετάσει: (α) τα κυριότερα χαρακτηριστικά των 100 ερευνών, με έμφαση στη μεθοδολογία και τα εργαλεία έρευνας που χρησιμοποιήθηκαν, (β) τη χρήση των ΤΠΕ σε εκπαιδευτικές δράσεις μέσω της παιχνιδοκεντρικής μεθόδου που επιδρούν την εκπαιδευτική δραστηριότητα καθώς και την ενίσχυση και ανάπτυξη του γνωστικού τους πεδίου, και (γ) τον τρόπο ενσωμάτωσης των ψηφιακών τεχνολογιών στην καθημερινή ρουτίνα των παιδιών προσχολικής ηλικίας. Ενώ μέσα από την διεξαγωγή της έρευνας με τη χρήση του ερωτηματολογίου, γίνεται μία διττή προσπάθεια να ερευνηθούν τόσο τα παραπάνω ερωτήματα όσο και να παρουσιαστεί η εξοικείωση των δασκάλων προσχολικής αγωγής στη χρήση των Τ.Π.Ε μέσα στην αίθουσα και πως όλα αυτά εφαρμόζονται τη δεδομένη περίοδο στην ελληνική πραγματικότητα.
Η συνολική έρευνα της παρούσας διπλωματικής εργασίας σημειώνει ένα θετικό πρόσημο για την χρήση των Τ.Π.Ε σε παιδιά νηπιακής ηλικίας και πιο συγκεκριμένα αναδεικνύει τη δυναμική της τεχνολογίας και της παιχνιδοκεντρικής μάθησης στην προσχολική εκπαίδευση, υπογραμμίζοντας τόσο τα πλεονεκτήματα όσο και τις προκλήσεις που σχετίζονται με την εφαρμογή τους. Τα ψηφιακά εργαλεία, όταν χρησιμοποιούνται σωστά, ενισχύουν την αφοσίωση, τη δημιουργικότητα και την κοινωνική αλληλεπίδραση των παιδιών, ενώ συμβάλλουν στην ανάπτυξη γνωστικών, συναισθηματικών και κοινωνικών δεξιοτήτων.