dc.contributor.advisor | Μανιάτης, Ιωάννης | |
dc.contributor.author | Δεσύλλα, Φρειδερίκη | |
dc.date.accessioned | 2025-01-21T06:53:12Z | |
dc.date.available | 2025-01-21T06:53:12Z | |
dc.date.issued | 2024 | |
dc.identifier.uri | https://dione.lib.unipi.gr/xmlui/handle/unipi/17345 | |
dc.description.abstract | Η σπατάλη και η απώλεια τροφίμων συνιστά ένα κρίσιμο και πολυσύνθετο ζήτημα με σημαντικές επιπτώσεις σε οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό επίπεδο, επηρεάζοντας κάθε στάδιο της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων, από την παραγωγή έως την κατανάλωση.
Κάθε χρόνο, σε παγκόσμιο επίπεδο, η σπατάλη τροφίμων αγγίζει το κόστος των 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων (FAO, 2011), ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περίπου 88 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων απορρίπτονται ετησίως, παράγοντας σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Ο περιορισμός της σπατάλης τροφίμων δεν αποτελεί μόνο περιβαλλοντικό ζήτημα, αλλά συνδέεται άμεσα με την επισιτιστική ασφάλεια, τη βελτίωση της διατροφής, τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την εξοικονόμηση πολύτιμων πόρων όπως το νερό και η γη. Η μείωση της σπατάλης μπορεί, επίσης, να ενισχύσει την παραγωγικότητα, να βελτιώσει την οικονομική ανάπτυξη και να διασφαλίσει δίκαιες αποδόσεις για τους παραγωγούς.
Στόχος της παρούσας μεταπτυχιακής εργασίας είναι η παρουσίαση του φαινομένου της σπατάλης τροφίμων, η ανάλυση των αιτιών εμφάνισής του, αλλά και η αναφορά στους στόχους για την αποτελεσματική αντιμετώπισή του. | el |
dc.format.extent | 55 | el |
dc.language.iso | el | el |
dc.publisher | Πανεπιστήμιο Πειραιώς | el |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/ | * |
dc.title | Ενέργεια και περιβάλλον – Πολιτικές και εξελίξεις (κυκλική οικονομία) | el |
dc.title.alternative | Energy and environment – Policies and developments (circular economy) | el |
dc.type | Master Thesis | el |
dc.contributor.department | Σχολή Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων | el |
dc.description.abstractEN | Food waste and loss constitute a critical and complex issue with significant economic, social, and environmental impacts, affecting every stage of the food supply chain, from production to consumption. Globally, food waste reaches an estimated cost of $1.7 trillion annually (FAO, 2011), while in the European Union, around 88 million tons of food are discarded each year, causing substantial environmental consequences.
Reducing food waste is not only an environmental concern but is also directly linked to food security, improving nutrition, reducing greenhouse gas emissions, and conserving valuable resources such as water and land. Additionally, reducing food waste can enhance productivity, boost economic growth, and ensure fair returns for producers.
The aim of this thesis is to present the phenomenon of food waste, analyze its causes, and outline the goals for effectively addressing this issue. | el |
dc.contributor.master | Κλιματική Κρίση και Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών / MSc in Climate Crisis and Information and Communication Technologies | el |
dc.subject.keyword | Σπατάλη τροφίμων | el |
dc.subject.keyword | Απώλεια τροφίμων | el |
dc.subject.keyword | Βιώσιμη ανάπτυξη | el |
dc.subject.keyword | Κυκλική οικονομία | el |
dc.date.defense | 2024 | |