Show simple item record

Ενέργεια και περιβάλλον – Πολιτικές και εξελίξεις (κυκλική οικονομία)

dc.contributor.advisorΜανιάτης, Ιωάννης
dc.contributor.authorΔεσύλλα, Φρειδερίκη
dc.date.accessioned2025-01-21T06:53:12Z
dc.date.available2025-01-21T06:53:12Z
dc.date.issued2024
dc.identifier.urihttps://dione.lib.unipi.gr/xmlui/handle/unipi/17345
dc.description.abstractΗ σπατάλη και η απώλεια τροφίμων συνιστά ένα κρίσιμο και πολυσύνθετο ζήτημα με σημαντικές επιπτώσεις σε οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό επίπεδο, επηρεάζοντας κάθε στάδιο της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων, από την παραγωγή έως την κατανάλωση. Κάθε χρόνο, σε παγκόσμιο επίπεδο, η σπατάλη τροφίμων αγγίζει το κόστος των 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων (FAO, 2011), ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περίπου 88 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων απορρίπτονται ετησίως, παράγοντας σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Ο περιορισμός της σπατάλης τροφίμων δεν αποτελεί μόνο περιβαλλοντικό ζήτημα, αλλά συνδέεται άμεσα με την επισιτιστική ασφάλεια, τη βελτίωση της διατροφής, τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την εξοικονόμηση πολύτιμων πόρων όπως το νερό και η γη. Η μείωση της σπατάλης μπορεί, επίσης, να ενισχύσει την παραγωγικότητα, να βελτιώσει την οικονομική ανάπτυξη και να διασφαλίσει δίκαιες αποδόσεις για τους παραγωγούς. Στόχος της παρούσας μεταπτυχιακής εργασίας είναι η παρουσίαση του φαινομένου της σπατάλης τροφίμων, η ανάλυση των αιτιών εμφάνισής του, αλλά και η αναφορά στους στόχους για την αποτελεσματική αντιμετώπισή του.el
dc.format.extent55el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Πειραιώςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/*
dc.titleΕνέργεια και περιβάλλον – Πολιτικές και εξελίξεις (κυκλική οικονομία)el
dc.title.alternativeEnergy and environment – Policies and developments (circular economy)el
dc.typeMaster Thesisel
dc.contributor.departmentΣχολή Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτωνel
dc.description.abstractENFood waste and loss constitute a critical and complex issue with significant economic, social, and environmental impacts, affecting every stage of the food supply chain, from production to consumption. Globally, food waste reaches an estimated cost of $1.7 trillion annually (FAO, 2011), while in the European Union, around 88 million tons of food are discarded each year, causing substantial environmental consequences. Reducing food waste is not only an environmental concern but is also directly linked to food security, improving nutrition, reducing greenhouse gas emissions, and conserving valuable resources such as water and land. Additionally, reducing food waste can enhance productivity, boost economic growth, and ensure fair returns for producers. The aim of this thesis is to present the phenomenon of food waste, analyze its causes, and outline the goals for effectively addressing this issue.el
dc.contributor.masterΚλιματική Κρίση και Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών / MSc in Climate Crisis and Information and Communication Technologiesel
dc.subject.keywordΣπατάλη τροφίμωνel
dc.subject.keywordΑπώλεια τροφίμωνel
dc.subject.keywordΒιώσιμη ανάπτυξηel
dc.subject.keywordΚυκλική οικονομίαel
dc.date.defense2024


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα
Except where otherwise noted, this item's license is described as
Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα

Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Πειραιώς
Contact Us
Send Feedback
Created by ELiDOC
Η δημιουργία κι ο εμπλουτισμός του Ιδρυματικού Αποθετηρίου "Διώνη", έγιναν στο πλαίσιο του Έργου «Υπηρεσία Ιδρυματικού Αποθετηρίου και Ψηφιακής Βιβλιοθήκης» της πράξης «Ψηφιακές υπηρεσίες ανοιχτής πρόσβασης της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Πειραιώς»